Actualitate

Atenție, șoferi! Vor fi ample controale pe drumurile județene! Ce vizează autoritățile

Autoritățile județene din Buzău le-au pus gând rău transportatorilor care distrug drumurile din cauza supraîncărcării camioanelor. De săptămâna viitoare, vor fi demarate ample controale pe drumurile județene din Buzău. Mașinile grele încărcate cu marfă vor fi trase pe dreapta și verificate. Acolo unde vor fi descoperite diferențe majore între ceea ce este trecut în acte și cantitatea transportată sau dacă în vehicule a fost încărcată o cantitate mai mare decât prevede legea, atunci vor fi aplicate sancțiuni usturătoare. Mai mult, cei vinovați s-ar putea alege chiar cu dosare penale.

Înainte de a se da startul verificărilor, transportatorii vor fi însă chemați la discuții, pentru a li se reaminti ce obligații au. Întâlnirea cu operatorii de transport va avea loc marți, 15 martie, la Consiliul Județean Buzău.

”Marți, la ora 11.00, la sediul Consiliului Județean, vom avea o întâlnire de lucru cu toți operatorii de transport, proprietarii de balastiere și, în general, toți operatorii care efectuează transport greu pe drumurile județene. E o campanie de prevenire, iar în ședință le vom spune că de săptămâna viitoare încep verificările, iar cine nu respectă legea va fi sancționat. Sancțiunile sunt, la prima abatere, între 5000 și 10.000 de lei, care se aplică furnizorului, pentru că el eliberează un bon de control, iar dacă găsim o altă cantitate în autovehicul deja vorbim de o delapidare”, a declarat, la Focus TV, vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Adrian Petre.

Acțiunea are, spun autoritățile, un singur scop: protejarea drumurilor județene în contextul în care tot mai mulți transportatori încearcă să scape de echipele de control de pe drumurile naționale,  ocolind pe cele județene.

”Trebuie să protejăm drumurile județene, pentru că degeaba am cheltuit și am asfaltat din banii Consiliului Județean drumurile dacă nu le și protejăm. Din cauza ISCTR, care e pe drumurile naționale, operatorii de mărfuri, și aici vorbim de material lemnos, pietriș sau balast, ocolesc drumurile naționale și vin pe drumurile județene. Acestea arată mai bine acum, sunt asfaltate, și ocolesc ca să nu-i controleze ISCTR. Tocmai de aceea noi vom fi pe toate drumurile județene și încercăm să le protejăm de acești așa-ziși operatori”, a mai precizat Adrian Petre.

De anul trecut, Biroul de Transport din cadrul Consiliului Județean Buzău a demarat ample controale în rândul  transportatorilor care tranzitează drumurile județene.

A fost achiziționat și un cântar special pentru a verifica dacă mașinile sunt supraîncărcate. Astfel de aparate ar putea fi amplasate pe mai multe drumuri din județ. Autoritățile au în plan ca în fiecare proiect de finanțare europeană pentru modernizarea drumurilor județene să treacă și achiziționarea unui astfel de cântar.