Social

ATENȚIE UNDE APRINDEȚI FOCUL! Incendiile de vegetație uscată, tot mai multe și mai periculoase

Pompierii din Buzău trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care le implică arderea vegetației uscate și lăsarea nesupravegheată a focului. O simplă scânteie poate aprinde totul în jur iar pagubele pot fi imense.

Zilele trecute, focul a cuprins peste 20 ha de vegetație uscată la Cândești, comuna Vernești. Pompierii chemați să stingă flăcările au dus o adevărată luptă cu focul, forțele de intervenție fiind suplimentate pe parcurs pentru a putea ține situația sub control. A fost o intervenție extrem de grea, ținând cont că flăcările riscau să se extindă la culturile de porumb și floarea soarelui aflate la doar 2 m de focar. Din cauza secetei, vegetației înalte și uscate, și a vântului puternic ce favorizau propagarea incendiului, se putea produce în orice moment un dezastru, distugând munca de o vară a agricultorilor. Pompierii au reușit după circa 5 ore să lichideze incendiul, protejând în același timp culturile.

În ceea ce privește cauza incendiului, pompierii au stabilit că totul a pornit de la folosirea intenționată a sursei pentru a genera aprinderea. Acum se fac cercetări pentru identificarea persoanei care a dat foc vegetației astfel încât să fie trasă la răspundere pentru neglijența de care a dat dovadă.

În ultimul weekend de vară, salvatorii de la ISU Buzău au intervenit în 70 de situații de urgență, dintre care 11 au fost misiuni de stingere a incendiilor.