Actualitate

Au dat iama în păsăret! Teama de gripa aviară a închis două ferme

Două ferme de păsări din județul Buzău au fost închise de inspectorii sanitar-veterinari pentru că proprietarii lor nu au luat toate măsurile, astfel încât să nu existe risc de gripă aviară. Decizia inspectorilor vine în urma controalelor, care s-au intensificat în ultimele două luni după confirmarea unor focare de gripă aviară în județul Ialomița.

Imediat ce a fost descoperit virusul, autoritățile sanitar-veterinare din Buzău au dispus o serie de măsuri pentru a evita apariția unor astfel de cazuri în județ. Cei care nu au respectat însă măsurile au fost închiși. Între timp, una dintre ferme și-a rezolvat problemele și a fost între timp deschisă. Cealaltă e în continuare închisă și urmează să se pună la punct.

“A fost suspendată activitatea din cauza faptului că nu asigurau condiții de bio securitate optime, astfel încât exista pericolul ca virusul gripei aviare să pătrundă în exploatații. La una dintre cele două unități suspendate deja s-a reluat activitatea, cealaltă urmează să facă notificare în cazul în care remediază toate neconformitățile  menționate în notele de control”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca, la Focus Tv.

În cazul ambelor ferme de păsări s-au dat și amenzi.

“În momentul suspendării activității, unitatea se afla în repopulare, lucru care a fost și permis, iar în perioada dintre repopulări a remediat ceea ce a fost menționat în nota de control. A depopulat ferma în perioada de vid de 7 zile care este obligatorie între două populări, perioadă în care se efectuează dezinfecția unității, lucrări de igienizare, atunci au remediat și neconformitățile menționate prin procesul verbal de constatare. Au fost sancționate atunci, ambele exploatații, cu amendă de 12 000 lei fiecare.”