Actualitate

Au dus lupte contra cronometru, au salvat vieți și bunuri. După un 2021 de foc, au fost răsplătiți. Cine sunt pompierul și salvatorul de onoare din Buzău (FOTO)

Au sărit să stingă flăcări uriașe care amenințau societăți comerciale și locuințe, au dus lupte contra cronometru pentru a salva viețile oamenilor și bunurile acestora. Au acordat primul ajutor victimelor accidentelor rutiere, ale căror vieți depindeau de un sprijin cât mai rapid. Cu alte cuvinte, și-au făcut meseria ca la carte, gândindu-se tot timpul cum să îi ajute mai repede pe cei aflați în situații critice. Acum, după zeci sau sute de intervenții în decursul unui an, au fost recompensați de superiori.

Este cazul a doi angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, care s-au remarcat în 2021 în timpul misiunilor la care au participat prin curaj, devotament și profesionalism. Plt. adj. Burlacu Ionuț și plt. adj. Valerian Dumitru, de la  Detașamentul de pompieri Buzău, au fost desemnați „Pompier de onoare al județului Buzău”, respectiv „Salvator de onoare al județului Buzău”.

Ionuț Burlacu, comandant de echipaj, și-a coordonat colegii în nu mai puțin de 69 de misiuni. Cele din luna aprilie, însă, au fost cele mai dificile.  La doar 3 zile distanță, Ionuț Burlacu și echipa sa au intervenit la stingerea unor incendii de amploare, cu degajări foarte mari de fum.

Prima misiune a fost la Hanul Casa Gașpar, iar cealaltă la un reciclator din municipiul Buzău. De pildă, la incendiul care a cuprins un depozit de materiale reciclabile, a fost nevoie de mobilizarea a peste 60 de pompieri preț de câteva ore bune, având în vedere cantitatea mare de deșeuri care ardeau. Au fost misiuni cu grad de dificultate ridicat, dar cărora salvatorii le-au făcut față cu brio. Ceea ce i-a determinat pe reprezentanții ISU Buzău să îi ofere plt. adj. Ionuț Burlacu titlul de „Pompier de onoare al județului Buzău”.

Și pentru plt.adj. Valerian Dumitru 2021 a fost un an de foc.

A participat la aproape 200 de situații de urgență, în mare parte accidente rutiere cu victime multiple. În calitate de paramedic pe ambulanța SMURD a sărit și a acordat ajutor medical persoanelor rănite în urma accidentelor de pe șoselele care tranzitează Buzăul, și nu numai, salvând viețile acestora.

Profesionalismul cu care a acționat i-a adus distincția de „Salvator de onoare al județului Buzău”.