Actualitate

Schimbările climatice și scumpirea îngrășămintelor, coșmarul fermierilor. Care sunt semnele anului agricol

Fenomenele meteo extreme care s-au manifestat în 2021 își arată efectele și în anul 2022, reușind să dea peste cap socotelile fermierilor în ceea ce privește recoltele. Lipsa zăpezii din această iarnă poate avea un impact negativ asupra culturilor, fie ele de toamnă, fie cele ce vor fi înființate în primăvară. Și temperaturile negative pentru mai multe nopți consecutiv pot diminua recoltele la culturile înființate în toamna anului trecut.

De parcă provocările vremii nu erau de-ajuns, s-au scumpit și îngrășămintele. Asta i-a determinat pe mulți dintre agricultori să micșoreze cantitatea de îngrășăminte aplicate. Mulți fermieri nu au cumpărat îngrășăminte, în speranța că prețul acestora va scădea. Între timp însă Azomureș, unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte folosite la noi în țară, s-a închis, astfel că prețul azotului a crescut.

În ciuda tuturor acestor probleme, fermierii nu și-au pierdut speranța. Mihai Afiliu, cel mai mare agricultor din județul Buzău este în continuare optimist în ceea ce privește anul agricol 2022.

„Eu nu sunt de acord că producția va scădea. Mai e mult până departe. Nu ne putem da seama, în toamnă au fost cât de cât precipitații. Eu nu am motive să mă îngrijorez, culturile sunt într-un stadiu bun, problema principală este costul mare al îngrășămintelor. Pentru că automat, dacă punem mai puține îngrășăminte decât normal, vom face o cantitate mai mică de cereale. Precipitațiile sunt foarte bune, ar fi bine să ningă, să plouă, dar în momentul de față nu putem spune că avem o lipsă acută de precipitații”, a declarat, pentru Șansa News, Mihai Afiliu.

Totuși, singura alternativă care poate amortiza pierderile preconizate, este depozitarea rapiței pe timpul iernii. Potrivit specialiștilor din domeniul agricol, depozitarea acestei culturi peste iarnă duce la o diferență de 300 de euro/tonă, între perioada recoltării și momentul actual. Făcând un calcul simplu, dacă un fermier depozitează o cantitate de 50 de tone de rapiță, câștigă 15.000 de euro în plus, față de suma pe care ar fi obținut-o în momentul recoltării.