Actualitate SĂNĂTATE

A ÎNCEPUT ȘCOALA, A ÎNCEPUT ȘI NEBUNIA LA URGENȚE! Ce se întâmplă la Pediatrie. Medicii vin cu sfaturi pentru părinți

Crește numărul prezentărilor la Urgențe Pediatrie. Este constatarea medicilor din cadrul Spitalului Județean Buzău unde, de când au fost reluate cursurile față în față, tot mai mulți elevi, preșcolari și școlari, au cerut ajutorul pediatrilor. Cei mai mulți dintre ei au manifestat simptome specific infecțiilor respiratorii, însă din fericire, niciun copil testat pentru COVID-19 nu a ieșit pozitiv la această boală.

”Din punct de vedere al prezentărilor  la camera de gardă nu pot să spun că a fost o creștere semnificativă de când au început școlile, dar avem o ușoară creștere. Este adevărat că, în această perioadă, au fost mai mulți preșcolari și școlari decât sugari. Chiar și acum pe secție avem internați mai mulți preșcolari și școlari decât sugari. Majoritatea au patologie de tip respirator. Vestea bună este că dintre acești copii, suspecți la infecția cu SARS-CoV-2, niciunul nu a ieșit pozitiv la testul Real Time PCR pentru COVID-19”, a spus Gina Anica, medic șef la Pediatrie.

Totuși, pediatrii spun că situația nu este una îngrijorătoare mai ales dacă se compară cifrele din acest an cu cele de anul trecut.

”Este incomparabil. Anul acesta avem o treime din ce era anul trecut pe vremea aceasta. Se cunoaște faptul că în acest sezon, copiii au stat izolați. Nu mai sunt deschise nici locurile de joacă din incinta marilor centre comerciale și probabil că și părinții sunt mai reponsabili și respectă măsurile de protecție”, a spus Gina Anica.

Pentru a preveni o eventuală explozie a cazurilor de infecții respiratorii sau chiar apariția unor focare COVID-19, pediatrii vin cu sfaturi clare pentru părinți. Cel mai important rămâne izolarea copiilor încă de la apariția primelor semne de boală.

”La cele mai mici semne de boală rinoree, tuse, părinții trebuie să-i izoleze, nu-i mai ducem în colectivitate. Trbuie ca părinții să facă echipă cu profesorii și medicii”, a punctat Gina Anica.

De asemenea, șeful secției Pediatrie recomandă o alimentație sănătoasă pentru copii și mișcarea în aer liber, chiar dacă în această perioadă temperaturile nu sunt atât de prietenoase.

”Insist pe activitățile fizice, scos copilul în parc, la o plimbare. Organismul are nevoie de o hrană eficientă dar și de un mediu curat. Trebuie să înțelegem că dacă ținem copilul în casă, cu o alimentie nepotrivită, doar administrarea unor siropuri de imunitate nu–l va ajuta să aibă o imunitate bună”,a spus, la Focus TV, șeful secției Pediatrie din Spitalul Județean Buzău.