Actualitate SĂNĂTATE

Au, inima mea! Prea puțini medici de familie din Buzău s-au arătat dispuși să facă prevenție pentru bolile cardiovasculare

foto: Medika TV

Puțini medici de familie s-au înscris în campania de informare privind programul de screening pentru identificarea problemelor inimii. Este vorba despre un proiect cu bani europeni, care se derulează pe durata a 4 ani, și care de luna aceasta a ajuns în faza de screening.

Programul își propune să crească gradul de prevenție a bolilor cardiovasculare. Acestea reprezintă, în România, prima cauză a deceselor, care poate fi prevenită și tratată. Potrivit statisticilor, 1 din 4 români are o boală de inimă.

“Proiectul are în vedere furnizarea serviciilor de sănătate esenţiale orientate către prevenţie prin identificarea persoanelor cu risc crescut pentru bolile de inimă şi îndrumarea pacienţilor pentru stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului precoce pentru scăderea riscului şi complicaţiilor bolilor de inimă. Acesta vizează un număr de 165.001 persoane cu vârsta de peste 40 de ani, inclusiv persoane aparţinând grupurilor vulnerabile (de exemplu: persoane din mediul rural, persoane cu dizabilităţi, persoane fără adăpost, persoane care trăiesc în condiţii precare)”, se arată în prezentarea proiectului, care este implementat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Medicii de familie au un rol foarte important în derularea acestui program. Numai că numărul celor care vor avea grijă de inimile buzoienilor este foarte mic.

La nivelul județului, doar 10 medici au fost incluși în campanie, pentru a-și informa pacienții. Cei mai mulți dintre ei sunt din mediul rural. În municipiul Buzău este un singur medic înscris în program, iar în municipiul Râmnicu Sărat sunt 2 medici de familie. Lista medicilor poate fi consultată mai jos:

Printre factorii de risc pentru bolile de inimă, care pot fi modificați astfel încât să nu dezvoltăm boli cardiovasculare, se numără sedentarismul, un regim alimentar bogat în grăsimi, obezitatea sau fumatul.