Actualitate

AU PETRECUT DAR AU FOST ȘI SANCȚIONAȚI! Câte amenzi au fost aplicate în minivacanța de Paște și 1 Mai

Românii au putut merge la biserică și în cimitire în noaptea de Înviere, iar de Paște au petrecut la iarbă verde. Deși o parte dintre restricții au fost mai blânde în această perioadă, purtarea măștii de protecție și păstrarea distanțării fizice au rămas obligatorii, regulă care, din păcate, nu a fost respectată de toți petrecăreții. În ciuda amenzilor aplicate, reprezentanții IPJ Buzău susțin că în minivacanța de 1 Mai și Paște nu au fost înregistrate eveniment deosebite care să aibă drept cauză nerespectarea măsurilor impuse de pandemia de coronavirus.

Românii au avut parte de câteva zile libere și, după un an în care au sărbătorit Învierea Domnului în case, fără să poată merge la biserică sau în cimitire, anul acesta, credincioșii au mers în lăcașele de cult. Și la Buzău, bisericile au fost pline, iar după ce au luat Lumină, oamenii au mers la mormintele rudelor pentru a aprinde o lumânare.

A doua zi, vremea frumoasă i-a scos pe buzoieni din nou din case. Locurile deja cunoscute pentru a petrecere la iarbă verde au fost luate cu asalt de petrecăreți.

În ciuda aglomerației de pe străzi, în noaptea de Înviere, sau din locurile turistice, în zilele de Paște, polițiștii buzoieni spun că nu au fost înregistrate evenimente deosebite, iar numărul amenzilor aplicate nu a fost foarte mare. În total, este vorba despre o sută de sancțiuni contravenționale.

”În noaptea de Înviere și în ziua de Paște echipajele poliției rutiere și de ordine publică au acționat în zona lăcașurilor de cult și în zonele cunoscute ca atractive pentru ieșirea la iarbă verde, fără a fi înregistrate evenimente deosebite în perimetrul acestora. Au fost aplicate 101 sancțiuni pentru nerespectarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, se arată în comunicatul emis de IPJ Buzău.

Peste 400 de amenzi, în total

Totuși, numărul total al sancțiunilor aplicate în această perioadă a urcat până la 400.

” Poliţiştii au acţionat pentru prevenirea ilegalităților de orice natură ce s-ar fi putut comite în această perioadă, inclusiv pentru prevenirea evenimentelor rutiere. Astfel, zilnic, peste 220 de polițiști au fost la datorie, pe raza întregului județ. Aceştia au intervenit la aproximativ 260 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112 – Apelul Unic de Urgenţă! În această perioadă au fost organizate 24 de acţiuni punctuale cu efective mărite pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional de orice natură. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 419 sancțiuni contravenționale. Valoare totală a sancţiunilor a fost de 198.435 de lei”, se arată în comunicatul IPJ Buzău.

În perioada 30 aprilie – 03 mai, peste 800 de polițiștii buzoieni au fost angrenați în misiuni în locurile publice.