Actualitate

LISTA LOCALITĂȚILOR ÎN CARE TOȚI COPIII VOR MERGE, DE MIERCURI, LA ȘCOALĂ. În 21 de localități, inclusiv în orașul Buzău, lucrurile vor sta cu totul altfel

Autoritățile din Buzău au stabilit scenariile după care elevii vor merge la școală, începând de miercuri, 5 mai. Cursurile se reiau pentru toate clasele, însă unii copii vor fi efectiv în bănci, alții vor rămâne acasă și vor asista la ore din fața calculatoarelor.

La finele lunii trecute, Ministerul Educației și Ministerul Săntății au emis un ordin comun care a schimbat regulile după care copiii vor merge la școală, în perioada următoare. Astfel, în localitățile cu o rată de incidență sub un caz la mia de locuitori se vor deschide toate școlile și grădinițele iar copiii vor merge efectiv în bănci. Școlile din localitățile care au între 1 și 6 cazuri de COVID la mia de locuitori vor funcționa conform scenariului galben, adică vor merge la ore preșcolarii, școlarii din ciclul primar, elevii din învățământul special și cei din clasele terminale, a 8-a și a 12-a. Practic, a fost eliminat scenariul roșu, în localitățile în care incidența va crește peste 6, urmând a fi instituită carantina. Din fericire, în județul Buzău, la acest moment, nici o localitate nu se află într-o asemenea situație.

Municipiul Buzău are, marți, o rată de incidență a cazurilor de coronavirus de 1. 24 la mia de locuitori. Asta înseamnă că școlile vor funcționa după scenariul galben, în bănci doar cu copiii din ciclul primar, cei din clasele terminale fiind încă în vacanță până pe 10 mai. Orașul Râmnicu Sărat are o incidență de 0.64, asta înseamnă că miercuri vor merge la școală toți copiii, indiferent de clasa în care sunt.

În total, în județul Buzău, sunt 21 de localități, adică circa un sfert,  care au o incidență peste 1 la mia de locuitori și vor funcționa în scenariul galben. Restul localităților, până la 87, sunt în scenariul verde, adică toți copiii vor merge la școală și se vor așeza, de miercuri, în bănci.

”Mărgăriteşti cu 5, 58 şi Scutelnici cu 3,12 sunt în scenariul roşu din punct de vedere al ratei de infectare, dar sunt în scenariul galben din punct de vedere al scenariilor actualizate, conform Ordinului de modificare şi de completare al Ordinului comun  Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. Până la 6 la mie avem galben, în următoarele localităţi: Racoviţeni, Vintilă Vodă, Glodeanu Sărat, Robeasca, Poşta Câlnău, Ulmeni, Tisău, Săhăteni, Căneşti, Ruşeţu, Amaru, Grebănu, Berca, municipiul Buzău, Costeşti, Murgeşti, Gălbinaşi, Săpoca şi Padina. Celelalte unităţi pe care nu le-am enunţat sunt în scenariul verde, 100% prezenţă fizică la şcoală”, a declarat inspectorul general al ISJ Buzau, Ionel Meiroșu.

Odată reîntorși în bănci, copiii și profesorii lor vor trebui să respecte regulile sanitare astfel încât reîntoarcerea în colectivitate să nu genereze un nou val de infectări      

” Nu avem până acum date noi privind testele rapide, cele non-invazive, dacă ne vor fi furnizate sau dacă vor fi aduse va fi un lucru foarte bun. (..)Nu înseamnă că de mâine avem desfăşurarea orelor fără niciun fel de respectare a condiţiilor de prevenire  transmiterii virusului, adică masca este obligatorie, aerisirea sălilor de clasă. Atât cadrele didactice, cât şi elevii au  obligativitatea purtării măştii. Distanţarea fizică este la fel, menţinută, la o distanţă optimă încât să prevenim răspândirea virusului”, a mai declarat șeful ISJ Buzău, Ionel Meiroșu.                           

Pe de altă parte, deși au avut parte de o vacanță prelungită în încercarea de a mai reduce răspândirea coronavirusului, dar și de a avea posibilitatea de a se vaccina,  profesorii buzoieni nu s-au înghesuit în centrele de vaccinare din județ pentru le fi inoculat serul anti-COVID. Mai puțin de  54 la sută dintre angajații din școli s-au vaccinat până acum, procentul fiind, totuși destul de mic și nu cu mult mai mare decât cel de dinaintea vacanței.

Asta înseamnă că mulți dintre angajații din școli s-au vaccinat în a doua etapă a campaniei și puțini au fost cei care și-au dorit să se imunizeze în ultima perioadă.

Iată mai jos incidența cazurilor de coronavirus, înregistrată marți, de fiecare localitate din județul Buzău, în funcție de aceste valori urmând a se derula cursurile începând din 5 mai:

Etichete