Actualitate

Au sunat sirenele în curtea Serviciului de Ambulanță! E ”Cod Roșu” de sărbătoare. Mărturii emoționante, chiar de ziua lor

115 de ani în care fiecare zi a reprezentat o ”luptă cu secundele pentru a salva vieți”. Asta înseamnă Serviciul de Ambulanță Buzău și asta simt, în fiecare zi, fiecare dintre asistenții și ambulanțierii de la serviciul medical de urgență. O spune Dogaru Vasile, asistent la SAJ Buzău de opt ani, și de 15 ani angajat în serviciu medical de urgență. Astăzi, în zi de sărbătoare pentru Serviciul de Ambulanță din România, buzoianul spune că meseria este plină de satisfacții, de fiecare dată, când un pacient este dus, în siguranță,  la cea mai apropiată unitate medicală, dar are și ”traume” cu care învață să trăiască fiecare dintre angajații din sistem. Pentru a marca cei 115 de Ambulanță în România, la ora 10.00, în curtea tuturor instituțiilor din țară, timp de 30 de secunde, au răsunat sirenele.

O festivitate restrânsă și sărbătoare marcată prin muncă. Așa au trăit astăzi angajații de la SAJ Buzău cei 115 de ani de existenţă a Ambulanţei din ţara noastră. La ora 10.00, timp de 30 de secunde, toate ambulanțele care nu erau în misiune au aprins sirene care au răsunat , de această dată, nu pentru a anunța  o urgență de „cod roșu” ci un moment festiv.

„Se împlinesc 115 de ani de când a fost înființat Serviciul de Ambulanță în România. Unii colegi au sărbătorit prin muncă, alții, câțiva dintre colegii mei, au marcat acest moment la sediul SAJ. Toate sirenele au răsunat. Acest gest este o parte reprezentativă a noastră. La noi în toate misiunele de urgență ”Cod Roșu” sună sirena avertizând participanții la trafic astăzi le-am folosit în scop”, a spus Dogaru Vasile.

Să fii angajat într-un serviciu medical de urgență, cum este și Serviciul de Ambulanță, îți poate aduce multe satisfacții dar și adevărate ”traume”.

„Meseria de asistent la Ambulanță înseamnă lupta cu secundele pentru a salva vieți .Eu lucrez la Ambulanță de opt ani, și de 15 ani în serviciul de urgență. Este greu de spus ce a însemnat sau care au fost momentele cele mai dificile. ”Trauma” nu doar a mea, ci a tuturor colegilor mei, o trăim când ajungem la accidentele cu victime multiple. Accidentele rutiere reprezintă „ partea cea mai urâtă” din această meserie. Acolo trebuie să ai o luptă contra cronometru atât cu tine însuți cât și cu toată echipa, inclusiv cu colegii de la ISU”, a mărturisit Dogaru Vasile.

De ziua lor, asistenții și ambulanțieri de la SAJ nu mai au putere să se plângă. Spun că nu duc lipsă de dotări, în schimb forța de muncă este o problemă. Și acest lucru se resimte cel mai mult acum , pe timpul verii, când sunt luate și concediile de odihnă și când, pe fondul caniculei, cresc și solicitările din partea celor aflați în nevoie.

”De dotări nu ne putem plânge, am mai avea nevoie de mașini. Mereu am avut problema personalului. Numărul apelurilor la 112 și nevoia oamenilor este în continuă creștere. Ieri, de exemplu, au fost destul de multe solicitări de persoane căzute în locurile publice, pe fondul temperaturilor crescute: cardiaci, deschidratări, decompensați, colici biliare”, a mai spus Dogaru Vasile.

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată anual la data de 28 iulie. Este data la care, în 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.