Actualitate POLITICĂ

AU VENIT PRIMELE DATE OFICIALE DE LA BEJ! Câți buzoieni au mers la vot dar au introdus în urnă buletinele fără să aplice stampila ”Votat”

Biroul Electoral Județean vine cu primele date oficiale de la scrutinul din 6 decembrie. La mai puțin de 24 de ore de la centralizarea proceselor verbale, se știe și care este situația voturilor exprimate pentru Camera Deputaților și Senat, pe fiecare formațiune politică în parte. Potrivit Biroului Electoral Județean, 131.755 de buzoieni s-au prezentat la urne în ziua votului. Dintre aceștia, mii de alegători au pus ștampila în afara spațiilor special trasate pentru fiecare formațiune politică astfel că voturile au fost nule, iar mii de buzoieni deși au mers la vot au introdus în urnă buletinele fără să aplice ștampila ”votat”, în final acestea neputând fi luate în calcul la scorul obținut de fiecare formațiune politică.

Concret, situația parlamentarii ce vor ajunge în Camera Deputaților au primit 127.757 de voturi valabil exprimate. Dintre acestea, 10.836 au venit de la cei care au votat pe listele suplimentare, iar 1577 de la alegătorii care au cerut urna mobilă.

Totuși, au fost și mulți alegători care au mers la urne dar votul lor nu a putut fi luat în calcul la scorul final. Asta pentru că 2653 de voturi au fost nule, iar 1344 au fost considerate voturi albe, adică nu au avut ștampila ”votat” pe nicio formațiune politică înscrisă în cursa electorală.

În ceea ce privește numărul voturilor primite de fiecare partid care a avut candidați pentru Camera Deputaților, situația comunicată oficial de BEJ arată că Partidul Social Democrat a primit pentru candidații săi 61.051 de voturi, PNL 21.117 voturi, Alianța USR Plus 11.242, Partidul Mișcarea Populară 11.272 , Pro România 9278, Alianța pentru Unirea Românilor 9.827.

La Senat situația voturilor este ușor diferită. Astfel că numărul voturilor valabil exprimate a fost de 127.530. Totuși, numărul voturilor primite de la alegătorii înscriși pe listele suplimentare și de la cei care au votat cu urna mobilă se menține același ca la Camera Deputaților. Sunt modificări însă la numărul voturilor nule și albe. Pentru Senat, BEJ comunică un număr de 2513 de voturi nule și 1707 de buletine fără să aibă aplicată ștampila ”votat”.

În ceea ce privește voturile primite de formațiunile politice cu candidați pentru Senat, situația prezentată oficial de BEJ arată că PSD a primit 59.434 voturi, PNL 21.031 voturi, Alianța USR Plus 11.216, Partidul Mișcarea Populară 12020 voturi, Alianța pentru Unirea Românilor 10325 voturi.