Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Nehoiu

AUTORITĂȚILE CAUTĂ SOLUȚII PENTRU ÎNCĂ UN SPITAL COVID. Spitalul de la Nehoiu, luat în calcul pentru tratarea bolnavilor cu SARS-CoV-2

Autoritățile de sănătate publică din Buzău iau în calcul transformarea Spitalului Orășenesc Nehoiu în spital COVID.

Specialiștii din Direcția de Sănătate Publică vor analiza săptămâna aceasta situația din spitalul de la Nehoiu, dacă acesta va putea trata  persoane pozitive la coronavirus, dar și din unitățile medicale unde sunt îngrijiți deja bolnavi infectați ori care s-au negativat iar acum au nevoie de recuperare.

Urmare a creșterii cazurilor de Covid-19,  numărul paturilor libere pe care pot fi internați bolnavii depistați pozitivi e tot mai mic. Mai mult decât atât, secțiile de terapie intensivă sunt pline. De aceea, autoritățile de sănătate publică trebuie să identifice noi spații în care să ajungă să fie tratați bolnavii cu coronavirus.

Situația va fi analizată, la nivelul județului, săptămâna aceasta. Apoi, Direcția de Sănătate Publică va trimite concluziile Ministerului Sănătății, urmând ca o decizie să fie luată cât mai curând posibil pentru că spațiile de spitalizare a bolnavilor cu coronavirus încep să devină insuficiente în raport cu numărul zilnic al infectărilor.

”S-a luat în calcul transformarea Spitalului Orășenesc Nehoiu în Spital COVID. Acum așteptăm evaluarea din partea DSP. Așteptăm să vină DSP-ul pentru evaluare, să vedem ce facem, să vedem dacă se ia în calcul rămânerea ambulatoriul de specialitate pentru pacienții non COVID sau o să închidem toate porțile pentru toți pacienții și ne transformăm în spital COVID.”, a declarat directorul spitalului Nehoiu, dr.Sergiu Remișovschi.

Conducerea spitalului din Nehoiu susține că  personalul medical se va conforma deciziei autorităților centrale, însă rămâne problema celorlalte categorii de bolnavi din zona de munte a județului. Varianta ca în acest spital să poată fi tratați  și bolnavi cu coronavirus și cei cu alte afecțiuni este destul de mică, din cauza lipsei circuitelor  medicale, de aceea   analiza  autorităților trebuie să fie extrem de riguroasă și fie identificate soluții și pentru ceilalți bolnavi

”Noi suntem conștienți de situația epidemiologică din țară și ne dorim să avem și noi aportul pentru tratarea acestor cazuri, dar sunt multe argumente împotriva transformării spitalului. În primul rând ar fi distanța, apoi dotarea spitalului și toate echipamentele pe care le avem noi. Nu avem oxigen cu flux continuu, priză de oxigen, noi avem butelii. Nu ne putem pronunța până când nu suntem evaluați de DSP. La noi nu există circuite funcționale ca să putem trata atât pacienții non-COVID, cât și pacienții cu COVID. Dacă ne transformăm, trebuie să o facem integral, din cauza circuitelor”, a mai declarat dr.Remișovschi.

În Spitalul Orășenesc Nehoiu sunt 130 de paturi de spitalizare continuă, 5 paturi pentru spitalizare de-o zi și 10 paturi de terapie intensivă.