Actualitate SĂNĂTATE

SPITALE APROAPE PLINE DE PACIENȚI COVID. Epuizați după un an de pandemie, medicii abia mai fac față. Unde mai sunt câteva paturi libere

E plin de pacienți spitalul COVID din Râmnicu Sărat.                                               

141 de bolnavi sunt internați în această unitate medicală, iar medicii  fac față cu greu valului de pacienți. Dincolo de numărul mare al bolnavilor, problema cea mai spinoasă o reprezintă numărul mic al medicilor care lucrează în acest spital. De pildă, de un an de zile, un singur medic de terapie intensivă, ajutat din când în când de un coleg, trebuie să facă față situației  și să aibă grijă de cei mai afectați bolnavi de coronavirus. 

Săptămâni întregi, spitalul nu a avut infecționist, pentru că singurul medic cu această specialitate a fost și el infectat cu SARS- CoV-2 și a avut nevoie de timp să se recupereze.

”La Medicină Internă unde sunt 39 de paturi COVID sunt 40 pacienți, în secția de ATI sunt 15 pacienți. Nu este niciun loc liber, Avem 6 ventilatoare, sunt ocupate, un pacient este intubat. Secția de pneumologie, care dispune de 20 de paturi, are 25 de pacienți, secția de boli infecțioase cu 20 de paturi are 22 de pacienți. Dar știe cineva cine îi îngrijește pe cei 140 de bolnavi? Un singur pneumolog. Avem un singur medic. De un an de zile este unul singur. Astăzi a revenit în sfârșit infecționistul după o îndelungată absență. Și el este pensionar în prelungire. Avem un singur ATI-ist. Doar cu patru gărzi acoperite în luna aprilie de ATI. În secția de Chirurgie unde sunt chirurgi și ortopezi, avem 25 de bolnavi de care se ocupă doar chirurgii și ortopezii. Nu sunt medici! În acest moment sunt 141 de bolnavi”, a declarat luni dr.Felicia Vasile, directorul medical al Spitalului Municipal din Rm.Sărat.

Singurele locuri disponibile în acest moment în spitalul suport din Rm.Sărat sunt la Ginecologie pentru gravide aflate în primul trimestru de sarcină, dar și pentru femeile care abia au născut, precum și la Pediatrie.

Și la Spitalul Județean și în secțiile exterioare,  abia mai sunt câteva locuri pentru bolnavii cu coronavirus. Cea mai gravă situație e la Terapie Intensivă, unde toate cele 14 locuri sunt ocupate, în timp ce la Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, unde sunt 68 de paturi pentru bolnavii COVID, sunt ocupate 63 de paturi.

Cum la UPU sunt, luni dimineață, 10 pacienți pozitivi, iar pentru 7 dintre ei au fost făcute fișe de internare, e clar că și aceste locuri rămase libere vor fi ocupate.

In condiţiile în care numărul locurilor libere pentru pacienţii cu COVD este extrem de mic, autorităţile de sănătate publică  analizează situaţia de la Spitalul Orăşenesc Nehoiu, pentru a-l transforma în spital COVID. Nu se ştie deocamdată dacă spitalul va deveni exclusiv COVID, sau va fi menţinut în continuare şi pentru ceilalţi bolnavi, situaţia fiind analizată săptămâna aceasta.