Actualitate

Autoritățile de mediu, cu ochii pe locuitorii de la sate! Gunoiul trebuie colectat selectiv, nu aruncat la voia întâmplării

Toate gospodăriile, luate la pas într-un maraton al informării privind colectarea selectivă a deșeurilor. Asta își dorește prefectul Buzăului, Silviu Iordache, care a decis organizarea unei acțiuni de conștientizare în toate comunele din județ prin care vrea ca fiecare locuitor să fie informat asupra felului în care trebuie să arunce gunoiul, iar fiecare primar, la rândul său, să-și facă treaba în vederea colectării selective și reciclării deșeurilor, potrivit normelor europene.

Șeful de la Casa Albă a anunțat că astfel de acțiuni și controale trebuie să devină un obicei pentru că mormanele de gunoaie pot fi văzute peste tot, pe pajiștile de la marginea comunelor, pe marginea cursurilor de apă sau a pădurilor.

Este o situație care persistă de ani de zile tocmai pentru că 22 dintre cele 82 de comune din județul Buzău nu au contracte cu firme de salubrizare, ceea e înseamnă că deșeurile sunt aruncate la voia întâmplării, fără a fi selectate și fără o colectare a deșeurilor reciclabile, de altfel cum sunt normele Uniunii Europene.

Situația este cunoscută și de comisarii Gărzi de Mediu care vor face parte din această acțiune și care în urmă cu câteva săptămâni au avut un control amplu cu această tematică la finalul căruia 27 de primării au fost sancționate cu peste 550.000 de lei.

De altfel, de marți, 11 mai, comisarii Gărzii de Mediu, reprezentanți ai Apelor Române, ai Gărzii Forestiere, ai Gărzii Naționale de Mediu-C.J., ai I.S.U. și ai Instituției Prefectului au plecat în mediul rural pentru a verifica modul în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate si întreținute șanțurile și rigolele din localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari.

”În cadrul acestor controale se vor verifica în principal: modul în care au fost realizate măsurile la verificările efectuate in anul 2020; existența depozitelor de deșeuri și de material lemnos pe maluri și in albiile cursurilor de apă, precum și în sectiunile de scurgere ale podurilor și podețelor, care, prin antrenare, pot conduce la opturarea acestora; existenta depozitelor de material lemnos, pe formațiunile torențiale din apropierea zonelor locuite; modul în care au fost realizate/intretinute șanțurile și rigolele de scurgere a apelor pluviale în localități, precum și cursurile de apă de pe raza localităților; verificarea zonelor nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundații, in anul 2020 și stadiul măsurilor și lucrărilor de remediere realizate”, informează Garda de Mediu Buzău.

Controalele comune de verificare se vor efectua pe raza județului Buzău conform calendarului aprobat prin Ordin al Prefectului jud. Buzău, până la sfârșitul lunii mai.