Actualitate

Spitalul CFR a primit, în sfârșit, primii bolnavi post COVID! 9 pacienți, transferați după două săptămâni de la semnarea protocolului (video)

După îndelungi discuții, analize și modificări ale protocolului încheiat între Spitalul Județean Buzău și Spitalul CFR, în sfârșit s-a ajuns la o înțelegere. Miercuri, 12 mai, au fost transferați primii pacienți post COVID din cel mai mare spital din Buzău în Spitalul CFR. Este vorba despre 9 pacienți care, deși au trecut de infecția cu coronavirus, au în continuare nevoie de îngrijiri medicale și monitorizare din partea specialiștilor. Cei 9 buzoieni au fost evaluați din nou de medici și în această după amiază au fost transferați la CFR.

” 9 pacienți din secția tampon COVID a S.J.U.Buzău au fost transferați la Spitalul CFR. Sunt pacienți cu vârste cuprinse între 47 și 82 de ani. În urma evaluării medicale, s-a decis transferul acestor pacienți pentru recuperare și monitorizare. Pacienții au fost transferați cu Ambulanța  din cadrul SAJ Buzău cât și cu ambulanța pentru victime multiple”, a spus Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

De săptămâni bune, autoritățile de sănătate publică din Buzău au demarat seria discuțiilor cu managerul Spitalului CFR de la Galați în vederea transferului unor pacienți post COVID din Spitalul Județean la CFR, pentru a lua presiunea exercitată pe secțiile Spitalului Județean de numărul mare de bolnavi care au nevoie de oxigen și monitorizare după ce trec prin infecția cu SARS CoV- 2.

“Aveam nevoie, cel puțin acum 2 săptămâni, când am demarat discuțiile de transfer al bolnavilor din cauza presiunii foarte mari, aveam atât pacienți COVID cât și post COVID, precum și ceilalți pacienți non COVID. Atunci, efectiv nu mai știam unde să-i împărțim și unde să separăm acești pacienți COVID, suspecți, non COVID, astfel încât să-i protejăm pe toți, pacienți și cadre medicale. De aici nevoia de a găsi o soluție de ușurare și de a separa pacienții din zona tampon COVID, în Spitalul CFR. Deși erau doar 25 de paturi, era o gură de oxigen.”

Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău

S-a creat o linie de gardă, au fost amenajate peste 20 de paturi, însă, discuțiile între cele două părți s-au lovit de condițiile puse de managementul spitalului CFR. Reprezentanții spitalului primeau doar pacienți cu o stare de sănătate bună, care să nu fie imobilizați la pat, și să aibă o saturație de peste 93 %. Lucruri cu care conducerea Spitalului Județean nu a putut fi de acord, așa că discuțiile au continuat până astăzi, când au fost transferați primii pacienți.