Actualitate Agricultura acum

AVALANȘĂ DE CERERI LA APIA! Fermierii afectați de pandemie vor bani de la stat

Măsura prin care crescătorii de ovine, caprine și bovine dar și legumicultorii afectați de pandemie primesc ajutoare de la stat a avut un impact major în rândul buzoienilor. La doar cinci zile de la deschiderea apelului de dosare, la Agenția de Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură din județul Buzău s-au primit deja 138 de cereri.

”Până în acest moment la centrele locale și la centrul județean Buzău s-au primit 138 de cereri din care 88 pentru sectorul legume, 17 pentru ovine și caprine și 33 pentru bovine”, a spus Claudia Stelea, director APIA Buzău.

Depunerea documentelor continuă până pe 23 octombrie, iar Buzăul are un potențial eligibil de 2.700 de beneficiari. Deocamdată cele mai multe solicitări de plată au venit din sectorul legumicol, dar cei mai mulți potențiali beneficiari pe care îi are Buzăul vin din sectorul bovinelor.

”În județul Buzău, ne așteptăm la un număr potențial de cereri maxim de 1.039 din rândul exploataților de ovine și caprine, care dețin peste 50 de capete femele cu vârsta minimă un an , 875 din rândul exploatațiilor de bovine și un număr de aproape 800 de fermieri care au declarat în cererea unică de plată codurile eligibile pentru legume, fructe și cartofi”, a explicat Claudian Stelea, director APIA Buzău.

Valoarea ajutoarelor diferă în funcție de mărirea exploatației astfel că cea mai mică sumă pe care o poate încasa un beneficiar din sectorul legume este de 500 de euro, cel din sectorul bovine de 1000 de euro, în timp ce un beneficiar din sectorul ovinelor poate obține, cel mai puțin, 700 de euro. Cea mai mare sumă acordată prin intermediul acestei măsuri lansate de APIA poate ajunge la 7000 de euro pentru o singură exploatație.