Actualitate

AVENTURILE UNUI BUZOIAN TRATAT CA SUSPECT DE COVID-19, ÎN IZOLATORUL SPITALULUI JUDEȚEAN! Omul spune că a înghețat în container! Reacția spitalului

Acuzații ale unui buzoian care a fost nevoit să aștepte mai bine de opt ore într-un izolator al Spitalului Județean după ce a căzut de pe o scară și s-a lovit la un picior. Omul a povestit pentru sansanews.ro experiența trăită la Spitalul Județean, într-un izolator, în care a fost ținut circa 8 ore, la o temperatură care i-a dat frisoane la propriu. Pusă în fața acestei situații, conducerea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean susține că timpul de așteptare prelungit e cauzat de numărul mare de prezentări în acest sector. Pe de altă parte, izolatoarele ar fi dotate cu aeroterme care sunt duse unde e nevoie, la această practică ajungându-se după ce aparate de încălzire ar fi fost vandalizate de unii pacienți.

Ștefan Papuc este un buzoian de 50 de ani din localitatea Boboc. A lucrat 7 ani în Anglia, într-o fabrică de confecții, fiind plecat acolo alături de soție și de cele două fiice ale. Pe 17 mai, buzoianul a revenit acasă din Londra, alături de una dintre fetele sale, și au intrat împreună în izolare la domiciliu. Pe 1 iunie, au expirat cele două săptămâni de izolare, iar două zile mai târziu a pățit nenorocirea care avea să-l aducă la spital. A căzut de pe o scară de la trei înălțime și s-a lovit puternic la un picior. Bărbatul povestește că împreună cu cumnatul său a venit la Urgențe, la Buzău, unde după ce i s-a luat temperatura și a declarat că a revenit recent din străinătate, a fost dus într-un cort izolator, cu promisiunea că un medic va veni să-l vadă.  Era ora 4 și jumătate după amiază. Buzoianul spune că abia în jurul orei 21.00 a fost preluat și dus pentru a i se face radiografie.

”Când am ajuns, era 4 fără ceva după amiază. Un asistent la poartă care face triajul mi-a cerut buletinul, mi-a luat temperatura, aveam, 36.3. m-au întrebat dacă am fost recent în străinătate, am fost sincer și le-am spus că da. Mi-au cerut adeverința de la DSP că am ieșit din izolare. Eu ieșisem din izolare cu două zile în urmă, în tot acest timp am ținut legătura telefonic cu DSP, ne luam temperatura, totul a fost în regulă. Când a expirat perioada am primit telefon de la DSP că putem ieși, nu aveam nici un document.

M-au băgat în cort și I-am întrebat dacă e dezinfectat. Mi-au spus că e dezinfectat de dimineață, dar nu am avut încredere, pentru că nu voia nici unul să intre acolo.le-am cerut să dezinfecteze. Apoi mi-au spus că o să vină cineva să mă vadă. De la ora 5 fără ceva și până la 9 seara nu a venit nimeni. Era un frig, eu îmbrăcat cu un hanorac si pantaloni scurți că am zis că dacă îmi bagă piciorul în ghips să fie mai ușor pentru toată lumea. Am murit de frig, nu tu căldură, nu nimic, doar 2 lămpi aprinse. Când vedeam că vine vreo infirmieră scoteam capul și întrebam dacă mai vine cineva să mă vadă și pe mine, dar își vedeau de drum. Până la urmă a venit un brancardier pe la 9 seara și m-a dus la raze apoi m-a întors în cort ”, povestește buzoianul pentru șansanews.ro.

Omul spune că a continuat să aștepte până la miezul nopții în cortul izolator în care nu avea nici o sursă de încălzire, declarând că la un moment dat și-a dat seama că este tratat ca un suspect de COVID-19. În fapt, asta s-a întâmplat pentru că bărbatul abia ieșise din izolare după ce revenise din Anglia iar odată ajuns la Spitalul Județean nu a avut asupra sa un document care să ateste că a depășit cu bine perioada izolării. După expirarea celor 14 zile de izolare, oricine trece printr-o asemenea situație, trebuie să meargă la medicul de familie care, în baza unei declarații pe propria răspundere a asiguratului, îi eliberează acestuia un aviz cu care să demonstreze că nu mai e nevoie să stea închis. Aviz pe care buzoianul Ștefan Papuc nu l-a avut asupra sa. Dincolo de aceste aspecte, omul reclamă timpul de așteptare foarte mare petrecut în izolator și temperatura mult prea scăzută pe care a trebuit să o suporte acolo.

N-a mai venit nimeni. S-a făcut 11 și ceva noaptea și nu a mai venit nimeni la mine. L-am sunat pe cumnatul meu care mă aștepta și i am spus să vorbească cu cineva să mi aducă o pătură că nu mai pot de frig., până la urmă am văzut o infirmieră și i-am spus că dacă nu vine cineva sun la 112. Mi-au adus o pătură de mi-am mai acoperit picioarele. Tremuram. Am zis că fac șoc hipotermic. Până la urmă a venit un medic și mi-a zis că am entorsă și mi dă tratament. Din discuții mi-am dat seama că ei mă considerau suspect de COVID și de aia eram ținut aici. Le-am  spus că nu sunt deținut și nu e normal să suport frigul acesta, pentru că am venit la un spital, la Urgențe, de nevoie”, mai povestește buzoianul.

După circa 8 ore petrecute în izolatorul din Spitalul Județean, bărbatul ar fi fost lăsat să plece acasă, având o entorsă, pentru care a primit recomandare medicală și tratament. Buzoianul povestește că după cele 8 ore petrecute în frig în izolator  s-a resimțit, manifestând semne de răceala:

”Tremuram. Am ajuns acasă și nu știam cum să mă îmbrac mai repede. Am dat drumul la apă fiartă, dar îmi era atât de frig încât nici nu simțeam că e fierbinte. M-a luat cu frisoane.”

Buzoianul spune că respectă cadrele medicale și munca pe care o depun pentru salvarea oamenilor, însă experiența trăită la Spitalul Județean l-a marcat:

”NU vreau să vorbesc de rău pe nimeni, am un respect deosebit pentru medici și pentru lupta lor de a ne salva viețile, însă ce am trăit eu acolo, frigul acela nu a fost normal. Eu sunt un om sănătos, dar dacă era un bătrân? Cum rezista în acel frig?”

Redă mai jos integral punctual de vedere al conducerii Spitalului Județean, în urma celor relatate de buzoianul Ștefan Papuc:

”Vă facem următoarele precizări: Un bărbat în vârstă de 50 de ani, s-a prezentat  la U.P.U  în data de 03.06.2020 cu următoarea  simptomatologie: durere și edem regiunea  gleznă membru inferior stâng precum si durere coapsă  șold stâng, secundar, cădere de la alt nivel.

Pacientul a fost suspus triajului epidemiologic și a fost examinat de medicul specialist ortoped care era de gardă. Potrivit F.O. pacientului  I s-au efectuat:

  • Radiografie calcaneu
  • Radiografie de gleznă
  • Radiografie de gambă
  • Radiografie de bazin pentru șold stâng.
  •  După toate investigațiile, pacientul a plecat acasă cu scrisoare medicală și recomandări medicale. Referitor la faptul că pacientul a sesizat că îi este frig, i s-a pus la dispoziție o  pătură. Menționăm faptul că cele trei corturi sunt dotate cu aeroterme, doar că acestea sunt aduse atunci când temperatura este scăzută iar acestea nu sunt lăsate în corturi deoarece am avut neplăcerea de a constata că una dintre aeroterme a fost deteriorată de un pacient.”