Actualitate

Avertisment! Populația de urși este în creștere. AJVPS a cerut Ministerului Mediului recoltarea unui număr de 23 de exemplare

Populația de urși este în continuă creștere! Este avertismentul venit din partea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău care a finalizat inventarierea fiarelor sălbatice din fondurile pe care le administrează. Din păcate, cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru că în pădurile buzoiene sunt din în ce mai mulți urși, iar asta explică și multitudinea atacurilor înregistrate încă din martie.

37 de urși în plus față de anul trecut . Este bilanțul întocmit de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi după inventarierea celor 15 fonduri de vânătoare pe care le administrează. În acest context, specialiștii spun că presiunea este în continuă creștere și că, în goană după hrană, fiarele sălbatice dau atac după atac . Ultimul a avut chiar în urmă cu două zile la Mânzălești

”Avem 15 fonduri cu populație de urși. În total , anul acesta am evaluat 455 de exemplare. Populația e în creștere față de anul trecut. E normal. Nu au boli, nu au dușmani naturali. Ce să vă spun? Presiunea e în continuă creștere, chiar acum a fost o pagubă la Mânzălești. Un nou atac al urșilor”, a spus Dragoș Ștefănescu, președintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău.

Domnia sa a spus că nu sunt soluții pentru că administrarea hranei vegetale nu alungă fiarele sălbatice, iar în această situație nu le rămâne decât să ceară aprobarea pentru împușcarea urșilor. Pas pe care l-au și făcut. În total, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău cere recoltarea a 23 de animale din pădurile buzoiene, din zonele unde au fost înregistrate cele mai multe pagube.

”Am propus un număr de 23 de exemplare spre a fi recoltat cu derogare. Un  număr infim dacă vă spun că avem 19 procese verbale de constatare a pagubelor până pe 4 iunie, la care are se adaugă și documente de pagube la lup, respectiv încă 13, plus alte pagube dar fără documente, plus apeluri la 112, plus cererile din partea primarilor”, a spus Dragoș Ștefănescu.

Amintim că una dintre comunele grav afectate de atacurile fiarelor sălbatice este Bisoca. Pentru această zonă a mai fost întocmit în luna aprilie un dosar care a și fost trimis la Ministerul Mediului pentru a se aproba recoltarea  a doua animale care au atacat mai multe gospodării. Din păcate, până acum nu a existat niciun rezultat concret, iar localnicii au fost nevoiți să se apere cum au putut de animalele periculoase.