Actualitate

Fost polițist de la Rutieră, în arest la domiciliu. Cine este și ce acuzații i se aduc

Fost polițist de la Serviciul Rutier din IPJ Buzău, în arest la domiciliu pentru trafic de influență. Fostul polițist este acuzat că  în schimbul sumei de 500 de euro ar fi ajutat o persoană să promoveze proba practică a examenului auto pentru categoria ”C”.

Reprezentanții Serviciului Județean Anticorupție Buzău au fost cei care s-au sesizat în acest caz și au demarat verificări. Potrivit anchetatorilor, pentru a fi sigur că obține permisul de conducere, elevul unei școli de șoferi ar fi apelat, prin intermediul unei rude, la fostul om al legii pentru ca acesta să intervină, la rândul său, pe lângă foștii colegi. Ceea ce s-a și întâmplat, spun anchetatorii. În schimbul intervenției sale, fostul polițist din Buzău ar fi primit 500 de euro.

“Din cercetări a rezultat că o persoană fără calitate specială, prin intermediul unei rude, a apelat la fostul polițist (fost angajat al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău), pentru ca acesta să intervină pe lângă examinatorii auto din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Buzău, în vederea facilitării promovării probei practice la examenul auto pentru categoria ”C”. În schimbul intervenției sale fostul polițist a pretins suma de 500 de euro. La data de 7 iunie 2021, persoana fără calitate specială a susținut proba practică și a promovat-o, iar în seara aceleiași zile i-a remis fostului lucrător al M.A.I. suma de bani menționată”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale Anticorupție.

În urma acestor date, polițiștii au făcut percheziții și au audiat mai multe persoane, acțiuni încheiate cu plasarea în arest la domiciliu a 3 persoane, inclusiv a fostului polițist.

“În cauză, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Buzău, cu sprijinul lucrătorilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au efectuat, la data de 9 iunie a.c, o percheziție domiciliară și au pus în executare cinci mandate de aducere, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență, complicitate la trafic de influență și cumpărare de influență săvârșite de mai multe persoane, printre care și un fost polițist, în prezent pensionat medical. Cei trei au fost prezentați Tribunalului Buzău, cu propunere de arestare preventivă, după ce, la data de 9 iunie 2021, procurorul a dispus reținerea acestora pentru 24 de ore. Cei trei inculpați, printre care și un fost lucrător al M.A.I. din Buzău, sunt cercetați în stare de arest la domiciliu pentru 30 de zile, pentru probarea unor infracțiuni de corupție în legătură cu promovarea examenului de obținere a permisului de conducere.

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale urmând a se desfășura și alte acte de urmărire penală, mai spun anchetatorii.

Potrivit unor surse, fostul polițist cercetat în acest caz este Valerică N., pensionat în anul 2019, din cauza unor probleme de sănătate. Fostul agent ar fi lucrat, o vreme, inclusiv la Serviciul Permise.