Actualitate

AVERTISMENTUL PNEUMOLOGILOR: Cazurile grave COVID sunt pacienții care ajung târziu la medic și nu se testează

În timp ce numărul cazurilor noi anunțate în fiecare zi de Direcția de Sănătate Publică este în continuare scăzut, secțiile non COVID din Spitalul Județean abia pot face face fluxului de pacienți care au trecut prin infecția cu SARS-CovV-2 dar s-au tratat acasă, fără supraveghere medicală.

Este semnalul de alarmă tras de șefa secției de Pneumologie din Spitalul Județean care a vorbit, în exclusivitate, la FOCUS NEWS, despre numărul mare de bolnavi care cer ajutorul medicilor abia când nu mai pot respira, adică foarte târziu, când deja plămânii sunt afectați într-un procent foarte mare.

”A crescut enorm acest număr de cazuri. Pacienții care nu se testează, se tratează acasă, crezând probabil că vor scăpa ușor, dar undeva în zilele 5-10 de boală, ei încep să se simtă din nou rău, respiră greu și ajung la UPU. Se face testul RT PCR, testul iese negativ dar imaginile pe CT arată că este vorba despre o infecție cu SARS-CoV-2. Plămânii sunt afectați. Acum avem toate cele 23 de paturi ocupate și pe măsură ce externăm, câte unul-doi pacienți, preluăm alți bolnavi din sectorul tampon din Spitalul Județean unde sunt, în medie, 30 -38. Este foarte greu, numărul este foarte mare. Noi sfătuim pe toți să se testeze, dar se pare că nu toți fac lucrul acesta. Se testează târziu sau refuză să se testeze, tratându-se singuri la domiciliu”, a explicat Nicoleta Bîrcă la Focus TV.

Șefa secției de Pneumologie a explicat că din imaginile tomografice se vede clar gradul de afectare al plămânilor și că acești pacienți ajung cu afectare de la 45 până la 95%, adică într-un moment în care sunt foarte greu de tratat.

”Aceste imagini tomografice nu apar în nicio altă afecțiuni. Sunt imagini tipice. Noi le-am studiat încă de când a început pandemia. Acești pacienți prezintă aceste leziuni. Afectările pulmonare sunt între 45-95%, fiind cu leziunile atât de mari ei au insuficiență respiratorie, nu pot să respire și asta îi aduce în UPU. Se fac două teste, sunt negative, deci clar nu mai sunt contagioși. Ei rămân în secția tampon a Spitalului Județean și ulterior în secția Pneumologie non COVID  doar că în ultima perioadă sunt din ce în ce mai multe cazuri. Sechelele sunt destul de urâte, ei își revin foarte greu, tratamentul începe foarte târziu. Este foarte greu să-i punem pe picioare când pacienții se prezintă cu afectare pulmonară de 45-95%”, a explicat Nicoleta Bîrcă.

Toți acești pacienți au nevoie de oxigen, iar aici intervine o altă problemă. Cererea de oxigen este foarte mare, iar pacienții nu pot fi externați pentru că buteliile obișnuite pe care le foloseau bolnavii cu bronșită de gradul patru sunt insuficiente pentru nevoile acestor pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

”Toți au nevoie de oxigen și nu orice fel de oxigen. Acești pacienți nu pot corecta la un concentrator de oxigen pe care îl dăm la domiciliu celor cu bronșită în stadiul 4. Ei au nevoie de oxigen cu flux foarte mare, butelii foarte mari sau oxigen în perete. Rămân în spital undeva în medie la două-trei săptămâni. Sunt pacienți care au stat și o lună”, a spus șefa secției de Pneumologie din Buzău.

În plus, medicul trage un semnal de alarmă și pentru cei care consideră că au o imunitate bună, fără alte boli, și consideră că vor dezvolta o formă ușoară de boală.

”Este o boală pe care nu o cunoaștem în totalitate. Agravarea poate apare la pacienți fără alte problemele de sănătate. Niciodată nu poți ști din ce categorie faci parte: din cei care fac o formă gravă sau cei care fac o formă ușoară. Această formă gravă, pot să vă spun, cu siguranță, că nu ține cont de alte boli pe care le are pacientul. Au fost pacienți tineri, fără comorbidități, nefumători, sportivi, care au făcut forme foarte urâte, au stat la oxigen săptămâni întregi și chiar în ATI. Deci, toată lumea ar trebui să respecte recomandările. La primele semne de răceală ar trebui să se ia legătura cu medicul de familie și acesta să recomande când e mai bine de făcut testul. Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche că dacă suntem tineri, fără alte boli, cu siguranță vom face o formă ușoară și nu trebuie să ne vaccinăm”, a spus Nicoleta Bîrcă.

Medicul pneumolog s-a vaccinat în urmă cu câteva zile împotriva infecției cu SARS-CoV-2 deși  în această vară a fost confirmată cu COVID-19.