Actualitate

Avertizare de inundații pentru două râuri importante din județul Buzău

Ploile înregistrate, dar și cele prognozate de meteorologi, vin la pachet și cu avertizări de inundații, emise de hidrologi. Mai multe bazine hidrografice din țară se află sub avertizare, existând posibilitatea ca volumul mare de apă căzută din cer să umfle râurile și pâraiele, cu riscul ca acestea să se reverse.

Printre apele care sunt atent ținute sub observație se numără și nouă râuri din județul Buzău. Astfel, până vineri, 29 aprilie, ora 12.00, există o avertizare cod galben de inundații pentru râurile Buzău și Rm. Sărat.

Probabilitate mai mare de inundații pe râul Buzău există în bazinul din amonte de acumularea Siriu și pe afluenții aferenți sectorului din aval de același punct. Avertizarea vizează cursul Buzăului de pe raza județelor Covasna, Brașov, Prahova și Buzău, inclusiv în amonte de stația hidrometrică banița.

O avertizare similară vizează și bazinul superior al râului Rm. Sărat, pe raza județelor Buzău și Vrancea.

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Sibiu, Braşov, Covasna, Vâlcea, Argeş, Vrancea şi Bacău”, arată Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.