POLITICĂ

Azi e ziua românilor de pretutindeni! Nicolae Ciucă, premier, liderul PNL: ”România are nevoie de creativitatea, profesionalismul și experiența diasporei!”

În fiecare an, începând cu 2015, România  îi sărbătorește, în ultima duminică din luna mai,  pe românii stabiliți în afara granițelor. Cifrele oficiale, furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, arată că ar fi vorba despre 5,7 milioane de cetățeni români care trăiesc departe de România. Cifrele real ear putea ajunge, potrivit unor estimări realiste, la 8 milioane de români, mulți dintre ei nefiind înregistrați cu forme legale în țările în care se află.

Cu prilejul zilei românilor de pretutindeni, premierul Nicolae Ciucă și șeful PNL, a transmis un mesaj de susținere și apreciere a celor care ””deși se află în afara granițelor, sunt legați sufletește de România și de cei dragi rămași acasă.”:

”Partidul Național Liberal apreciază susținerea esențială a romanilor din diaspora în victoriile electorale ale partidului și ale președintelui României. Fără susținerea celor din afara granițelor, dreapta românească ar fi fost mult mai slăbită.

Este imperios necesar să le dăm milioanelor de români de pretutindeni importanța cuvenită, să le arătăm respect, atenție și prețuire. Prin rezoluția adoptată vineri de Consiliul Național al partidului, am înființat o nouă comisie de specialitate permanentă, care să se ocupe de relația cu diaspora. Înființăm, de asemenea, structuri de specialitate pentru rezolvarea problemelor românilor plecați în străinătate în fiecare dintre cele 17 consilii județene conduse de liberali: Arad, Alba, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Giurgiu, Iași, Ilfov, Maramureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș și Vrancea.

Vom menține și susține comunitățile românești din străinătate pentru păstrarea identității naționale, pentru a strânge legăturile cu cei de acasă, dar și pentru a le sprijini în dezvoltarea unor proiecte educaționale sau culturale.

Cele mai mari comunități de români stabiliți în afara granițelor sunt în Italia, Germania, Spania, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii.