Actualitate SPORT Tineri pentru România

Azi e ziua unei mari sportive. Povestea ei de viață bate filmul

De departe, unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a dat Buzăul, supranumită Roboțelul de Aur, pugilista Stela Duță împlinește, astăzi, 41 de ani. După retragerea din viața competițională, anul trecut, sportiva, medaliată cu aur la Europenele de Box, și cu argint, de trei ori, la Mondiale, se ocupă de pregătirea tinerilor pugiliști, fiind antrenoare la Clubul Sportiv Municipal Buzău.

Iat-o, în fotografiile de mai jos, realizate cu câteva zile în urmă, la Cupa României de Tineret, pe Steluța Duță, aantrenoarea, alături de elevii pe care îi pregătește!

Stela Duță este maestru emerit al boxului româesc, cetățean de onoare al Buzăului și un om cu o inimă cât zece. A cunoscut viața în cele mai dure aspecte ale ei, a trăit la orfelinat, dar și pe stradă. Familia antrenorului Constantin Voicilaș, cel care a descoperit-o, a devenit familia ei, iar ringul de box i-a adus cele mai mari bucurii.

Anul trecut, în septembrie, când încheia ultima competiție la care a participat ca sportiv, Stela Duță spunea:

”Douăzeci de ani încununați de victorii consecutive! Sunt mândră că am putut să îmi bucur românii! Pe această cale, țin să mulțumesc tuturor celor care m-au format și modelat ca om și ca sportivă! Părinților mei spirituali și în același timp antrenorului meu, Maestru Emerit Constantin Voicilaș, Maestrului Emerit Adrian Lăcătuș și Maestrei emerit Mihaela Lăcătuș, mass-mediei care au promovat performanțele mele atât ca sportivă cât și ca antrenoare a clubului CSM Buzău, cluburilor CSA Steaua București și SCM Gloria Buzău! Întreaga mea carieră sportivă a fost, este și va fi o poveste de viață, cu urcușuri și coborâșuri! Ca cetățean de onoare al orașului meu de suflet Buzău ,vreau și am onoarea de a rămâne să pot modela la rândul meu viitoarele generații de sportivi!”

Pumnul de fier și voința asemenea au schimbat destinul dur al sportivei care are o poveste de viață impresionantă. O poveste care este reflectată și în documentarul ”Roboțelul de Aur” realizat de regizorii Mihai Dragolea și Radu Mocanu. Într-un emoționant mesaj de ziua Stelei Duță, regizorul Mihai Dragolea spune:

”LA MULȚI ANI STELUȚA! Pentru mine ești unul dintre cei mai talentați, ambițioși, capabili și puternici sportivi pe care-i avem și o să avem! Pe Stela am întâlnit-o acum 10 ani, când împreună cu Radu Constantin Mocanu începeam să filmăm primul nostru documentar, Robotelul de aur.

Steluța era atunci a doua pugilistă din lume (locul doi la Campioantele Mondiale), multiplă Campioană Europeană și Campioana României de ani la rând!

Ne-a primit în universul său ca pe doi prieteni. Radu și cu mine eram la început, stângaci, neprofesioniști, dar Steluța a avut răbdarea și încrederea de a ne arăta viața sa, cu toate lucrurile bune și rele pe care le-a trăit. Cu emoție, cu umor, de fiecare dată asumat și real.

Timp de un an ne-a luat cu ea și ne-a arătat lumea din care a plecat, efortul pe care l-a depus să depășească toate piedicile, i-am cunoscut pe oamenii cu care a crescut, pe cei care au ajutat-o și care i-au fost alături în diferite momente grele (îl menționez aici pe Maestrul Constantin Voicilas, chapeau). ”