Actualitate SĂNĂTATE

Baie în piscină? Atenție ce loc alegeți! Tot mai mulți buzoieni ajung la spital în această perioadă

În zilele caniculare, când temperaturile sar bine  35 de grade, iar aerul devine aproape irespirabil, piscinele sunt cele mai căutate locuri. Adulții și copiii, deopotrivă, caută să se răcorească așa că aleg una dintre piscinele din județ. Atenție, însă! Înotul în locuri nepotrivite poate aduce o serie de probleme de sănătate, cum ar fi otita.

De altfel, vara este anotimpul când la Urgențe ajung cei mai mulți pacienți diagnosticați cu otită externă. Este o afecțiune cu simptome clare, o boală care netratată poate duce la complicații grave. Medicii atrag atenția că otitele trebuie prevenite și tratate cu cea mai mare seriozitate. Mai multe detalii despre această boală a oferit medicul ORL Simona Vlad, în cadrul unui interviu publicat pe site-ul Spitalului Județean Buzău.

Ce este otita și de câte tipuri este?

Dr. Simona Vlad: „Termenul „otită” definește o inflamație a urechii, care, frecvent, este rezultatul unei infecții. Otita poate fi externă sau medie. Otita externă este o inflamație limitată la conductul auditiv extern. Fără să se extindă mai departe de timpan. Cele mai frecvente cauze de apariție ale otitei externe sunt de natură infecțioasă, agenții patogeni implicați în apariția otitelor externe fiind reprezentați de către bacterii (în special Stafilococul Auriu) și fungi (Candida sau Aspergillus). Factorii favorizanți ai otiteti externe sunt: înotul practicat cu regularitate, clima caldă și umedă, diverse afecțiuni ale pielii (eczeme, psoriazis, dermatite) traumatismele locale produse de bețișoarele de urechi, îndepărtarea excesive a cerumenului (cerumenul are un efect protector împotriva infecțiilor, astfel că un conduct auditiv prea uscat, cu cerumen în cantitate insuficientă, va fi predispus la infecție.”

Ce simptome apar în cazul unei otite externe?

Dr. Simona Vlad: „Cele mai frecvente simptome ale otitei externe sunt: mâncărimile, scurgeri din urechea afectată, durere (exarcerbasă, pe timpul nopții) scăderea auzului, senzație de ureche plină, ganglioni periauriculari dureroși.”

Cum se manifestă otita la copii?

Dr. Simona Vlad: „La copil, cel mai important simptom este durerea, care determină agitație, episoade de plâns la atingerea urechii, febră. Copilul mai mare se poate plânge, pe lângă durere, de senzație de ureche înfundată, mâncărime și scăderea auzului.”

Care este tratamentul otitei?

Dr. Simona Vlad: „De cele mai multe ori, tratamentul otitei externe este local. Secrețiile de la nivelul urechii sunt aspirate de către medicul specialist și local se aplică substanțe dezinfectante, antibiotice și antiinflamatoare. În funcție de gravitatea afecțiunii, se poate asocia și tratament general antibiotic și antialgic.”

Ținând cont că este vară, care este numărul prezentărilor la camera de gardă?

Dr. Simona Vlad: ,,Pe timpul verii, se constată o creștere a numărului de prezentări la camera de gardă, un procent mare fiind reprezentat de pacienții  cu otită externă. Chiar dacă se numără printre cele mai frecvente boli, otitele trebuie prevenite și tratate cu cea mai mare seriozitate.”