Actualitate

BANCA DE GENE MERGE MAI DEPARTE. A fost stabilit bugetul instituției pentru anul în curs

banca de gene

Banca de Gene de la Buzău revine în disputa parlamentarilor Opoziției și Puterii. Discuțiile au loc pe fondul respingerii unui proiect de lege care rămăsese fără obiect din moment ce instituția a fost deja înființată prin hotărâre de Guvern.

Proiectul de la care au pornit discuțiile s-a aflat miercuri pe ordinea de zi a ședinței Plenului Camerei Deputaților, fiind respins cu vot unanim, întrucât propunerea legislativă rămăsese fără obiect. Printr-un comunicat de presă, PSD Buzău prezintă votul din Plenul Camerei, ocazie cu care lansează critici la adresa liberalilor, acuzându-i că deși se află la putere nu s-ar preocupa ca proiectul Băncii de Gene, un proiect de o importanță strategică pentru țara noastră, să devină funcțional. Social democrații acuză că proiectul Băncii de Gene este blocat, fără motive reale, de ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

De partea cealaltă, senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, cel care a anunțat încă din campania electorală că va lupta pentru concretizarea proiectului Băncii de Gene, explică votul din Camera Deputaților și subliniază că Banca este înființată prin hotărâre de Guvern, așa că merge mai departe.

“Miercuri s-a întâmplat o chestiune de procedură. In ceea ce privește Banca de Gene de la Buzău, s-a încercat, într-o primă fază, să fie înființată prin lege. Legea trenând foarte mult în Parlament, cei care și-au dorit să existe Banca de Gene la Buzău au înființat-o, ulterior, prin hotărâre de Guvern. Legea respectivă, de care facem vorbire, a rămas în Parlament și și-a reluat traseul, miercuri ajungând în Plen. Pentru că de ea nu mai era nevoie, toți deputații au votat împotrivă, ceea ce este normal. Dar ea rămâne înființată prin hotărâre de Guvern.”

Mai mult decât atât, arată senatorul PNL de Buzău, Banca de Gene este o instituție care are un director, respectiv cercetătorul Costel Vânătoru, și are deja și buget pentru anul în curs.

“Banca de Gene, urmează să fie anunțat săptămâna viitoare, are la ora actuală buget, are acoperite cam toate cheltuielile pe care domnul Vânătoru le-a prevăzut, s-a tăiat foarte puțin din ceea ce a cerut dânsul și, în scurt timp, vom anunța cum va funcționa de acum încolo Banca de Gene de la Buzău.”, a adăugat senatorul Vlad Pufu.

În septembrie 2019, la propunerea Ministerului Agriculturii, venită în urma demersurilor repetate ale cercetătorului buzoian Costel Vânătoru, Guvernul a adoptat o hotărâre referitoare la înființarea Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale Buzău. După această decizie, autoritățile din Buzău au identificat terenul unde urma să fie ridicat sediul Băncii de Gene, însă, deși era într-un stadiu avansat, proiectul s-a oprit.  În campania electorală pentru alegerile parlamentare, de anul trecut, senatorul Vlad Pufu și-a asumat proiectul Băncii de Gene și a anunțat că va face toate demersurile pentru ca instituția de la Buzău, una de o importanță strategică națională, să-și poată deschide porțile, cât mai curând posibil.