Actualitate

Bani frumoși pentru idei bune. Au început înscrierile pentru Fondul Științescu

O nouă oporutnitate pentru școlile sau ONG-urile din județul Buzău de a implementa proiectele pe care le-au ținut până acum doar pe hârtie. Fundația Comunitară a dat startul unei noi ediții a programului Fondul Științescu. Este vorba despre programul prin care sunt finanțate diverse proiecte propuse de elevi, profesori, părinți sau reprezentanții unei comunități, proiecte din domenii precum științe, tehnologie, inginerie sau matematică.

“Fondul Științescu finanțează idei de proiecte educațioonale care se adresează copiilor între 6 și 19 ani, proiecte care se implmenetează în domeniile STEM, adică științe, tehnologie, inginerie, arte digitale și matematică. Se pot înscrie asociații ale părinților, ale școlilor, asociații de oriunde din județul Buzău, grupuri de inițiativă formate din minim 3 persoane și cel puțin un adult. Anul acesta se pot înscrie până pe 12 martie”, a declarat, pentru șansanews.ro, Narcisa Dumitru, de la Fundația Comunitară Buzău.

Cu alte cuvinte, sunt așteptate proiecte care să îi ajute pe elevi să înțeleagă mai bine anumite științele pot deveni mult mai atractive pentru elevi.

Exemple de proiecte (lista este orientativă și ilustrativă)

  • Programe educaționale non-formale (peer learning, schimburi de experiență);
  • Proiecte educaționale care includ activități în domenii cum ar fi: electronică, mecanică, robotică, tehnologie, printare 3D și activități legate de arte digitale;
  • Activități STEAM în domeniul educației pentru mediu;
  • Aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din știință;
  • Evenimente care promovează educația STEAM în spații deschise (expediții, drumeții, activități în natură, etc.).

Un aplicant poate depune maxim două idei de proiect. Selecția proiectelor va fi făcută în perioada 13 martie – 26 martie, iar câștigătorii vor fi anunțați în data de 27 martie. Vestea bună este că bugetul de anul acesta permite finanțarea mai multor proiecte față de anul trecut.

“Anul acesta vor fi finanțate 10-12 proiecte ale școlilor din județ cu sume între 5000 și 20 000 lei. Valoarea unui proiect poate fi mai mare de 20 000 lei, iar suma solicitată pentru finanțare prin Fondul Științescu Buzău 3.0 să reprezinte doar o parte din bugetul total. În acest caz, aplicantul trebuie să demonstreze capacitatea de a atrage co-finanțare. Fundația Comunitară Buzău își rezervă dreptul ca, în urma jurizării, să decidă finanțarea unui proiect cu o sumă mai mare de 20 000 lei.”

În primele două ediții ale Fondului Științescu, au fost finanțate 14 proiecte cu peste 270 000 de lei. Proiectele câștigătoare au fost implementate atât în mediul urban, cât și în rural, având aproape 6.000 de beneficiari direcți.

Lista proiectelor câștigătoare de anul trecut, AICI.