Actualitate

BANI ÎN PLUS LA PENSIE! Peste 6700 de pensii, recalculate

Casa Județeană de Pensii a recalculat, până la 1 octombrie a.c., pensiile a 6760 de buzoieni, aplicând, astfel, decizia CCR prin care s-a stabilit că și celor care au primit pensii de invaliditate trebuie să li se calculeze indicele anual de corecție. Ca urmare a acestei decizii a CCR, aplicabilă din februarie a.c., funcționarii CJP Buzău au luat la mână dosarele beneficiarilor de pensii de invaliditate care au avut emise decizii în perioada 01.04.2001-31.12.2010 și care, după 1.01.2011, au ieșit la pensie la limită de vârstă.

Revizuirea deciziilor le-a adus celor 6760 de pensionari buzoieni majorări de pensii în cuantum de 20 până la 439 lei. Sumele restante au fost deja achitate, excepție făcând cei care au trecut de la pensia de invaliditate la cea pentru limită de vârstă, după data de 1 februarie 2020. Au fost și situații în care recalcularea nu a determinat majorarea cuantumului pensiei.

În ceea ce privește alte categorii de pensionari care ar putea beneficia, pe viitor, de recalcularea drepturilor bănești, Casa Județeană de Pensii menționează două categorii. Este vorba despre acei buzoieni care au lucrat în domeniul activităților de fabricare sau distrugere a explozivilor și care, potrivit unor modificări la legea pensiilor, vor fi încadrați în condiții speciale de muncă, pe bază de cerere și cu adeverință de la fostul loc de muncă.

O altă categorie este cea a românilor care au participat la mișcări de rezistență anticomunistă așa cum a fost revolta muncitorească de la Brașov, din 1987, și cărora le vor fi restituite contribuțiile sociale reținute anterior.

Restituirea se va face pentru ultimii trei ani de contributitivitate. De această măsură vor beneficia 418 buzoieni care au de primit sume de 110, 275, 505 sau 780 lei, după caz.