Actualitate

Băutura dacilor, produsă la Buzău. Miedul, afacere pentru o familie care a lăsat viața de la oraș pentru apicultură

Prima băutură fermentată din lume, cunoscută și ca ”băutura dacilor” va fi produsă, în premieră, la Buzău. Este vorba despre un produs cu totul deosebit, puțin cunoscut în zilele noastre dar apreciat de cei care au apucat să-l guste măcar o dată. Miedul sau hidromelul este o băutură alcoolică obținută din miere fermentată și care în doar câteva luni va fi scoasă pe piață de o familie de tineri din Buzău. Cei doi lucrează deja la planul de afaceri și au anunțat că vor începe cu o producție lunară de circa 2400 de litri pentru care au găsit chiar și clienți.

Băutura dacilor va fi produsă  la Pătârlagele, acolo unde Mihai și soția lui s-au mutat după ce au decis că se vor ocupa de apicultură.

Povestea celor doi tineri care au renunțat la viața de la oraș pentru traiul de la țară a început în 2014, când, la nuntă, au primit în dar cinci stupi de albine. De la acel moment au trecut câțiva ani buni, timp în care cei doi s-au împrumutat la bancă câteva mii de euro, au citit și au căutat să facă din darul primit la nuntă o afacere de succes care să le asigure un trai decent. Și au reușit. Au creat brandul de miere Primitiv Foods.

Au scos pe piață șapte sortimente de mâncăruri primitive pe bază de miere de albine. Mai exact, folosesc miere de salcâm și de rapiță la care adaugă nuci, alune de pădure și roșcove, cătină și polen, aronia, fistic, agrișe și cocos. Toate extrem de căutate, în primul rând pentru că sunt naturale, spune Mihai Negoț.

Tinerii antreprenori însă nu vor să se oprească aici și după mâncărurile primitive vor să atace piața din România, dornică de produse autohtone, naturale, și cu o băutură extrem de apreciată peste hotare, dar cu origini din vremea dacilor.

Este vorba despre mied, o băutură alcoolică obținută din miere fermentată. Deși în România mai există o miedărie la Timișoara, Mihai Negoț spune că produsul lor va fi unic pentru că băutura pe care o vor produce va fi asemenea berii sau a cidrului, adică cu o alcoolemie mai scăzută.

”Miedul l-am descoperit în Londra, într-o plimbare, la un magazin de băuturi artizanale am găsit o băutură din miere. Am gust-o, mi-a plăcut foarte mult. Este o băutură între bere și cidru și cred că are un potențial foarte mare mai ales în România unde este foarte multă miere și de bună calitate”, spune Mihai Negoț.

Tânărul spune că miedul nu este o băutură care se produce greu.

”Are un proces tehnologic asemenea berii, iar gustul ca cel al unui vin fructat”, explică Mihai Negoț.

Chiar și așa investiția în utilaje și în materia primă este destul de mare. În jur de 60.000 de euro.

”Am găsit un investitor care ne va ajuta să scoatem această băutură pe piață. Lucrăm la documentație și sperăm ca în decembrie dacă nu în primele luni ale anului viitor să avem acest produs în magazine”, a mărturisit Mihai Negoț.

Pentru început producția se va ridica la 2.400 de litri pe lună, iar băutura va fi ambalată în sticle de 0,33l care vor putea fi găsite, în general, în magazinele care vând și berea artizanală, baruri și cluburi, dar și în propriul magazin online. Prețul, spune producătorul, va fi undeva la 15 lei.