Actualitate

Cel mai bun portar din handbalul românesc, confesiuni la Focus Tv (Video)

Cel mai bun portar din handbalul românesc din toate timpurile, și unul dintre cei mai valoroși sportivi ai lumii, Cornel Penu, a vorbit la Focus Tv despre impresionanta sa carieră, despre anii petrecuți la Buzău, orașul unde i-a fost descoperit talentul uriaș și unde i-au fost îndreptați primii pași către handbal, sport în care a scris istorie. Prezent în studioul Focus Tv, marele sportiv, dublu campion mondial în 1970 și 1974, a rememorat principalele evenimente din viața sa, de la momentul în care a plecat împreună cu familia din Galați, orașul natal, până când a ajuns să apere minge după minge în cele mai importante partide ale naționalei de handbal, ajungând “mândria Buzăului” și a întregii țări.

Cornel Penu s-a născut la Galați chiar în urmă cu 75 de ani, pe 16 iunie 1946. Avea doar câțiva ani când familia sa a fost nevoită să lase în urmă orașul Galați și să își facă un viitor într-un alt loc, din cauza sistemului de la acel moment.

“Sistemul socialist a făcut multe, familia mea a fost una săracă. Din cauza sistemului, pe tata l-au catalogat simpatizant legionar. Buzăul ne-a adoptat, pentru că tata a plecat de la Galați. Dacă nu pleca, cred că era și arestat. Când am evoluat la Dinamo, cu care am câștigat în 1970 titlul mondial, un general pe nume Buzea a trimis pe cineva să ia referințe despre tata, la Galați. Cel trimis a venit și a spus că tata este simpatizant legionar. Tata lucra la șantierul naval din Galați, făcuse studii în Franța, dar ghinionul a fost că directorul mare era legionar și i-a obligat pe toți să poarte cămașa verde”

Într-o perioadă extrem de dificilă, împreună cu părinții și cu cei doi frați, Cornel Penu a ajuns la Buzău.  Copil fiind, s-a adaptat rapid și, astfel, Buzăul a devenit adevărata sa casă. Era clasa a V-a  când profesorul de Educație Fizică l-a văzut pe teren și a intuit talentul său uriaș. A fost desemnat portar în echipa de handbal a școlii, pentru ca, în timp, să fie cooptat în echipa națională, cu care a câștigat cele mai importante titluri.

Cornel Penu, cel mai mare handbalist al României,  a câștigat respectul întregii țări prin evoluțiile sale perfecte de la fiecare meci.

“Eu zic că sunt buzoian. Fiul meu cel mare, terminasem cariera sportivă, l-a întrebat pe tatăl meu: cu ce l-a ajutat pe el cariera sportivă, că doar e campion mondial? Și tata, un om respectat de toată lumea, îi spune: a câștigat mândria poporului. Tata locuia în Buzău, când ieșea pe stradă, buzoienii îl salutau și îl întrebau despre mine, ce mai fac. Deci, mândria Buzăului. Ăsta a fost raspunsul, și m-a impresionat extraordinar de mult.”

Cornel Penu a rememorat, la Focus Tv, și cel mai emoționant moment din cariera sa, finala Campionatului Mondial de handbal masculin de la 10 martie 1974, de la Berlin. După o partidă extrem de disputată, handbaliștii români, cu magnificul Cornel Penu în poartă, apărând minge după minge, au învins echipa gazdă și au câștigat, pentru a patra oară, titlul de campioni mondiali.„Este cel mai emoționant moment din cariera mea, nu-l voi uita niciodată”.

De-a lungul anilor, Cornel Penu a cunoscut succesul cu fiecare meci în care a jucat. După ani buni în care a obținut titluri de campion național și mondial, s-a retras din activitatea competițională în 1980, ulterior devenind antrenor la echipa națională. Din 1993 a activat în Maroc, iar din 2002 a plecat în Franța, la Sedan, unde a fost antrenor până în anul 2015. Cornel Penu locuiește acum în Franța. Își dedică timpul liber nepoților dar și uneia dintre pasiunile sale, pictura. Însă, nu va uita niciodată sportul care l-a consacrat, i-a adus faima și l-a făcut cunoscut în întreaga lume.

“Pictez pentru plăcerea mea, pentru familie. Acum câțiva ani am scris o carte și n-am putut să nu vorbesc și despre picturile mele. Le am expuse în ultimele pagini ale cărții. De ce le-am pus? Pentru că handbalul se oprește la un moment dat dar viața nu se oprește, continuă, și trebuie să te adaptezi schimbând, poate, și meseria.”