Actualitate

Biblioteci inteligente pentru locuitorii de la sate. Se vor cheltui 5 milioane de lei

Buzăul a intrat în cursa fondurilor puse la bătaie prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu scopul de a transforma mai multe biblioteci din mediul rural în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Confirmarea a venit astăzi, când aleșii județeni au aprobat proiectul ce vizează modernizarea a 29 de biblioteci din tot atâtea localități din județ. Asta deși, săptămâna trecută au existat mai multe discuții din cauza unor datorii pe care Primăria Loptari, implicată în proiect, le are atât la ANAF, cât și la AFIR, care blocau proiectul modernizării bibliotecilor. Detalii aici.

Petre Emanoil Neagu

„ La nivelul județului Buzău, bibliotecile din cadrul UAT-urilor Lopătari, Scorțoasa și Vernești vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale și un număr de 26 de biblioteci aflate în zone cu comunități marginalizate din județ (Berca, Bozioru, Brăiești, Buda, Cernătești, Glodeanu Siliștea, Luciu, Mihăilești, Năeni, Padina, Pîrscov, Racovițeni, Râmnicelu, Rușețu, Săhăteni, Săpoca, Smeeni, Tisău, Topliceni, Vintilă Vodă, Viperești, Zărnești, Valea Salciei, Pogoanele, Măgura și Murgești) vor fi dotate cu echipamente IT în vederea alfabetizării digitale”, se arată în proiectul votat în ședința de miercuri.

În total, 2.500 de cetățeni din comunitățile marginalizate din județ vor avea ocazia să-și îmbunătățească competențele digitale de bază cum ar: alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în domeniul mass-mediei, crearea de conținut digital, securitatea digitală și educația antreprenorială digital.

Potrivit proiectului, beneficiarii sunt: bibliotecarii, persoanele fără competențe digitale de bază, șomerii din comunitățile locale amintite.

Pentru amenajarea celor 29 de biblioteci inteligente Buzăul va cheltui 5 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei fiind accesată prin PNRR. Consiliul Județean a anunțat că va depune cererea de finanțare, iar cheltuielile neeligibile, în valoare de aproape 2 milioane de lei, vor fi asigurate din bugetul propriu.

Petre Emanoil Neagu

Implementarea integrală a investițiilor finanțate din PNRR prin prezentul proiect va fi finalizată, cel mai târziu, până la data de 30 iunie 2026.