Actualitate

Când începe reabilitarea drumului ce duce la Vulcanii Noroioși. Proiectul a fost din nou modificat

A patra oară cu noroc! Proiectul privind reabilitarea drumului ce duce către Vulcanii Noroioși a fost din nou modificat, însă, de această dată, a spus președintele Petre Emanoil Neagu, lucrurile au intrat în linie dreaptă, iar în câteva zile va fi semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. Odată parcurs și acest pas va putea fi demarată licitația pentru proiectare și execuție, o etapă care poate fi de lungă durată. Asta înseamnă că lucrările pentru șoșeaua care duce către cel mai important oboiectiv turistic nu vor începe anul acesta.

DJ 102F, km 0+000-8+800, și DJ 220A, km 0+000-5+800, sunt cele două tronsoane de drum pe care se circulă pentru a ajunge la Vulcanii Norocioși, respectiv  Sătuc-Policiori-Vulcanii Noroioși, și care vor fi rehabilitate cu fonduri atrase prin Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Proiectul inițiat de Consiliu Județean a fost aprobat în ședința din 30 martie 2023, însă, de atunci, a suferit alte trei modificări, ultima fiind în ședința de astăzi. Cu toate acestea, președintele Petre Emanoil Neagu a explicat, după aprobarea proiectului, că este vorba doar despre o recomandare de ”formă” primită de la Ministerul Dezvoltării căreia i-a fost dat curs.

”Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a recomandat ca cele două componente ale documentației tehnico-economice să fie aprobate prin anexe de sine stătătoare. Este o recomandare de „formă” și nu de conținut căreia însă trebuie să îi dăm curs.

Practic, soseaua care duce către Vulcanii este, de fapt, formată din două tronsoane de drum județean care traversează comunele Berca și Scorțoasa și astfel cele două drumuri trebuie menționate separate în proiect.

În final, după a patra încercare, proiectul este corect astfel că zilele următoare se va semna contractul de finanțare cu Ministerul Dezvotării. În  total, reabilitarea, inclusiv TVA, se ridică la  313.137.325,76 lei. Banii vor fi accesați prin Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, iar cofinațarea va fi asigurată de Consiliul Județean.

De asemenea, Consiliul Județean a achiziționat deja serviciile de consultanță pe acest proiect. După această etapă urmează și deschiderea licitației pentru proiectare și execuție.

Petre Emanoil Neagu

În funcție de cât va dura licitația se va putea avansa și un termen pentru începerea lucrărilor, deși, spune Petre Emanoil Neagu, șantierul nu are cum să fie deschis mai devreme de primăvara anului următor.   

Petre Emanoil Neagu

Drumul către Vulcanii Noroioși este într-o strae foarte proastă, iar reablitarea lui se impune cu atât mai mult cu cât, de anul trecut, Ținutul Buzăului a devenit Geoparc Unesco, iar numărul turiștilor se așteaptă să crească.

În plus, situația actuală este delicată și pentru săteni pentru că la nevoie, mașinile de intervenție, precum ambulanțele sau cele ale pompierilor ajung cu dificultate și cu întârziere. Până la asfaltarea drumului va mai fi nevoie de intervenții pentru relocarea reelelor de utilități.