Actualitate

Bilanț negru pe șoselele din Buzău: 31 de morți, de la începutul anului. Care sunt cauzele

Șoselele din Buzău sunt din ce în ce mai periculoase. O arată cifrele, în creștere, privind numărul persoanelor care și-au pierdut viața de la începutul anului, în urma unor accidente rutiere. Este vorba despre nu mai puțin despre 31 de persoane care au murit în primele șase luni ale acestui an, numărul fiind cu 8 mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Un bilanț negru în urma căruia polițiștii buzoieni trag un semnal de alarmă și fac un apel către toți participanții la trafic.

”Deși statistica ne arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere la nivel naţional sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din țară ne cutremură de fiecare dată. De aceea, facem un apel la toți participanții la trafic să circule cu respectarea legii – doar așa putem fi cu toții în siguranță. În perioada 1 ianuarie – 30 august 2022, la nivelul judeţului Buzău, au fost înregistrate 344 de accidente, soldate cu decesul a 31 de persoane și rănirea gravă a altor 32. Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, numărul persoanelor rănite grav în accidente rutiere a scăzut cu 6 (-6,7%), fiind înregistrată o ușoară creștere a numărului de accidente rutiere, cu 16 mai multe față de perioada similară a anului trecut (+0.95%). Totuși, accidentele s-au soldat cu 8 persoane decedate mai mult față de anul 2021 (+7,9%)”, informează IPJ Buzău.

Potrivit polițiștilor, accidentele rutiere au fost produse atât din vina pietonilor cât și a șoferilor.

”Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor (31%), fiind înregistrate 16 accidente, soldate cu decesul a 8 persoane şi rănirea gravă a altor 8, respectiv nerespectarea regimului legal de viteză (15,68%), fiind înregistrate 8 accidente, soldate cu decesul a 4 persoane şi rănirea gravă a altor 5.

De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt și depăşirile neregulamentare (9,80%), rezultând 5 accidente, soldate cu decesul a 2 persoane şi rănirea gravă a altor 6, nepăstrarea unei distanţe de siguranţă în mers faţă de autovehiculul care-l precede (5,88%), fiind înregistrate 3 accidente, soldate cu decesul a 3 persoane şi rănirea gravă a unei persoane,  o altă cauză generatoare fiind dată de preocupări de natură a distrage atenţia conducătorului auto (5,88%), fiind înregistrate 3 de accidente, soldate cu decesul a 3 persoane şi rănirea gravă a unei persoane”, informează IPJ Buzău.

Pentru a preveni astfel de evenimente rutiere, polițiștii buzoieni au desfășurat mai multe acțiuni pe drumurile publice și au aplicat mii de sancțiuni.

”Au fost aplicate 40.670 de sancțiuni, dintre care 3807 pentru indisciplina pietonilor, 14.140 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 413 pentru depăşiri neregulamentare, 473 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și 1011 pentru indisciplina bicicliştilor”, informează IPJ Buzău.

Etichete