Actualitate Agricultura acum

Cod galben de ploi! Situația fără precedent în Buzău! O investiție importantă riscă să nu poate fi realizată din cauza precipitațiilor abundente

Buzăul nu scapă de ploi. Județul este din nou sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, începând de astăzi, ora 13:00, și până la noapte, ora 22:00. Vestea venită de la meteorologi nu îi bucură pe fermieri care, după un an în care s-au rugat să plouă, au ajuns să gestioneze pierderile provocate de precipitațiile abundente. Solul este îmbibat cu apă, iar agricultorii au trecut la desecări, acolo unde s-a putut. În plus, au făcut cereri către ANIF să oprească irigațiile, iar asta a făcut ca activitatea societății să fie practic, în această perioadă, blocată. În plus, există riscul ca o investiție extrem de importantă , aflată în curs de execuție, să fie pierdută.

Timp de nouă ore, Buzăul va fi sub avertizare cod galben de precipitații abundente. Meteorologii au emis o nouă avertizare potrivit căreia în acest interval, respectiv 13:00 – 22:00, vor fi ploi cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină.

”În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp”, anunță ANM.

Precipitațiile abundente dau peste cap planurile agricultorilor . Aceștia au fost nevoiți să schimbe calendarul agricol și, în plus, au sistat irigațiile, acolo unde acestea erau posibile, iar asta a determinat blocarea activității ANIF Buzău. Directorul Claudiu Carpen spune că se confruntă cu o situație fără precedent și că riscă să piardă banii primiți pentru a reabilita Canalul Vest.

”Este o situație fără precedent în Buzău. Suntem la mijlocul verii și nu putem încheia contracte sezoniere pentru irigații. Fermierii refuză, nu au nevoie de apă. Ne aflăm în luna iulie, dar operațiunile pe care le facem acum sunt specifice lunii martie.  Noi, la acest moment nici nu alimentăm canalele cu apă, nici nu irigăm, nici nu putem continua reabilitarea începută pe Canalul Vest pentru că, potrivit contractului, lucrările se pot face face doar în extrasezon. Potrivit prognozei meteo, se pare că vara se va duce mult spre septembrie-octombrie, iar asta înseamnă că noi vom fi obligați să furnizăm apă acolo unde avem contracte multianuale. Asta înseamnă că riscăm să nu mai putem continua reabilitarea Canalului de Vest și asta înseamnă că riscăm ca până la finalul anului 2021 să pierdem banii alocați pentru investiție”, a spus Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău.

Concret, pentru reabilitatea Canalului Veste au fost alocați 19 milioane de lei, din bugetul statului, iar contractul se derulează pe o perioadă de 24 de luni, cu mențiunea că sunt calculate doar lunile în care nu se fac irigații și se pot face lucrări.