Actualitate POLITICĂ

Birocrație redusă! Din ianuarie, instituțiile publice nu vor mai solicita copii de pe documente. Ce spune unul dintre co-inițiatori

De la începutul anului viitor, românii scapă de drumul până la diverse instituții pentru a solicita copii de pe documente sau anumite avize. Din ianuarie, instituțiile publice nu vor mai putea solicita copii de pe documente care până acum erau atașate la doarele stufoase în vederea furnizării unui serviciu public. Un proiect de lege în acest sens a fost inițiat de parlamentarii liberali iar acum legea a fost promulgată de șeful statului.

Senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, co-inițiator al acestui act normativ, dă vestea cea bună:  “Noua lege va duce la eliminarea birocrației și eradicarea binecunoscutei metehne românești a dosarului cu șină.” Într-o postare pe Faceboook, parlamentarul de Buzău anunță momentul în care noua lege va intra în vigoare și ce efecte va avea.

“Începând cu data de 1 ianuarie 2022 nu veți mai fi puși pe drumuri ca să duceți diferite acte solicitate de instituții ale statului. Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Legea 267/2021, inițiată de deputatul PNL George Tuță, interzice instituțiilor publice să solicitate copii ale documentelor pentru a soluționa o cerere pentru furnizarea unui serviciu public. Prevederile legii sunt valabile atât în cazul persoanelor fizice, cât și al celor juridice”, anunță senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu.

Totodată, parlamentarul de Buzău arată, într-o postare pe Facebook, ce prevede noua lege promulgată de președintele Klaus Iohannis.

“Legea spune clar: „Se interzice instituțiilor publice şi organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale. Instituțiile publice şi organele de specialitate ale administrației publice centrale solicită entităților care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public”.