Actualitate

În urmă cu cinci ani, militarul supraviețuitor atacului terorist din Kandahar, astăzi tatăl fericit al unui băiețel născut chiar de Ziua Veteranilor (Video)

11 noiembrie 2003. O zi neagră pentru Armata României. A fost ziua în care militarii pierdeau primul camarad căzut într-un teatru de operații din Afganistan. 11 ani mai târziu, ziua de 11 noiembrie devenea un simbol pentru toți români, fiind desemnată prin lege Ziua Veteranilor. Din păcate, în toți acești ani, România a continuat să-și numere morții. 30 de tineri şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Printre supraviețuitorii atacurilor sângeroase din teatrele de operații din Afganistan se numără și buzoianul Bogdan Dragomir.

Tănărul, în vârstă de doar 26 de ani la acel moment, era la prima misiune și ajunsese în Kandahar de puțin timp, când, pe 7 mai 2016, la ora 10.45, mai mulți teroriști, îmbrăcați în uniforma militarilor afgani, s-au infiltrat în baza unde se antrenau militarii români și au deschis focul. Timp de trei-patru minute s-a tras și de o parte și de alta. Militarii români s-au apărat și i-au doborât pe agresori, dar, din păcate, gloanțele trimise de teroriști au pus la pământ trei dintre soldații români.  Adrian Vizireanu și Iulian Dumitrescu au decedat, singurul supraviețuitor fiind Bogdan Dragomir.

Militarul din Buzău a fost împușcat în umărul drept și coapsa dreaptă dar după luni bune de recuperare într-un spital din Germania și alți ani de luptă cu coșmarul pierderii ”fraților de luptă” care l-a ținut treaz nopți la rând, buzoianul a putut zâmbi din nou.

La puțin timp după întoarcerea în țară, Bogdan s-a căsătorit cu aleasa inimii, Elena, iar la doar câteva luni, chiar pe 11 noiembrie, de Ziua Veteranilor, Dumnezeu îi mai trimitea o minune: băiețelul lor, Sebi.

În cei cinci ani care s-au scurs de la tragedia din Kandahar, viața lui Bogdan s-a schimbat complet. Astăzi, militarul ne-a primit în casa familiei sale. Cald, prietenos și vizibil emoționat, Bogdan ne-a povestit cum decurge acum o zi din viața lui și cum, de patru ani, centrul universului lui și al soției este micuțul Sebi.

Privirea militarului se schimbă radical când vorbește despre camarazii pe care i-a pierdut din Kandahar. Bogdan încă poartă o brățară, în semn de recunoștință și prietenie, pentru Adrian Vizireanu și Iulian Dumitrescu.

Anii de după Kandahar au trecut greu. Bogdan a avut nevoie de multe ore de recuperare, iar durerea pierderii nu va trece niciodată.

”Sper ușor, ușor să ajung cum eram înainte, deși e greu. Traumele sunt și nu cred că vor dispărea vreodată pentru că subconștientul lucrează și pentru mine acest incident e foarte marcant”

În fiecare zi, sensibilitatea cu care a rămas la mâna și piciorul drept îi amintesc prin ce a trecut, dar cu familia alături, acum viața are alt sens. Buzoianul își servește în continuare patria și să poarte haina militară a rămas mare mândrie.

”E un respect foarte mare. Am ales să fiu militar și e o mândrie pentru mine să îmbrac ținuta militară”

Într-un colț al casei, Bogdan își păstrează cele mai valoroase amintiri din cariera militară dar și medaliile de la Jocurile Invinctus la care participă după acidentul de la Kandahar.

Astăzi, l-am lăsat pe Bogdan cu inima, pe jumătate tristă. Va merge să aprindă o lumânare pentru cei doi camarazi, dar ziua se va însenina îndată ce acasă își va găsi fiul care știe că tati este militar și asta este un lucru bun.

Buzăul a pierdut în teatrele de operație cinci militari:

  • Sublocotenent (Slt.) Postmortem (PM) Ciprian-Ștefan Polschi, decedat la 5 septembrie 2019, ca urmare a exploziei unei mașini capcană, în timp ce se afla în apropiere de Green Zone din capitala Kabul.
  • Slt. (PM) Mădălin Stoica, decedat la 15 septembrie 2017 în zona aeroportului Kandahar
  • Slt. (PM) Iulian Dumitrescu, decedat la 07 mai 2016
  • Slt. (PM) Adrian Vizireanu, decedat la 07 mai 2016
  • Slt. (PM) Dan Ciobotaru, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul național 1 Kabul-Kandahar