Social

BISERICI DESCHISE! Slujbe, din nou în interiorul lăcașurilor. Ce trebuie să știe enoriașii

Slujbele religioase vor fi oficiate, din nou, în interiorul bisericilor. După ce autoritățile centrale au decis să permită credincioșilor să intre în lăcașurile de cult pentru a asista la Sfânta Liturghie, miercuri, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române s-au întâlnit și au decis în ce condiții pot fi organizate slujbele. Printre altele, în biserici va fi permis accesul unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie păstrată distanța de 2 m între enoriași. Credincioșii nu vor putea asista la slujbă dacă nu poartă mască de protecție. De asemenea, este interzis accesul persoanelor care au simptome de coronavirus, precum tuse sau febră.

La Buzău, potrivit lui Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, decizia organizării slujbelor în interiorul bisericilor sau în exterior rămâne la latitudinea fiecărui preot paroh. În cazul în care la slujbă va ajunge un număr mare de enoriași și nu va putea fi păstrată distanța de 2 m între aceștia, preotul va decide cum va fi organizată slujba. Dacă va oficia în lăcașul de cult, cu un număr redus de persoane, iar restul enoriașilor vor asista la slujbă din curtea lăcașului de cult, sau dacă va oficia slujba religioasă în aer liber, alături de toți credincioșii.

Pe de altă parte, la nivelul fiecărei biserici vor fi desemnate anumite persoane care se vor ocupa de asigurarea bunei organizări, inclusiv pentru a le recomanda enoriașilor să stea departe de lăcașul de cult dacă au semne de boală, respectiv tuse și febră. Aceleași persoane vor avea misiunea de a dezinfecta periodic icoanele din biserici dar și raclele cu moaște.

O altă decizie importantă se referă la modalitatea în care credincioșii se pot spovedi sau împărtăși. Pentru a evita aglomerația în biserici, buzoienii sunt rugați să ia din timp legătura cu preotul paroh și să stabilească o zi și o oră anume când pot merge în Casa Domnului.  Preotul și credinciosul vor purta neapărat mască de protecție iar în cazul Sfintei Spovedanii se va păstra distanța de 2 m între cei doi, a precizat Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Iată lista tuturor deciziilor luate miercuri de Cancelaria Sfântului Sinod, cu privire la modul în care se vor desfășura slujbele în interiorul lăcașurilor de cult:

I. Accesul credincioşilor în lăcașurile de cult

1. Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, accesul realizându-se în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție (4 mp pentru fiecare credincios). Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber (în curtea bisericii).

2. Pentru credincioşii care urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanța între ei va fi de 1,5 m în orice direcție.

3. În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

4. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.

5. Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

6. Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

7. De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

8. Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnați ai bisericii respective.

9. Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

10. Credincioşii ortodocși români care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

II. Folosirea spațiului liturgic

11. La intrarea şi ieșirea din biserică să nu fie necesară atingerea/prinderea uşii cu mâna. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.

12. La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.

13. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

14. Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.

15. La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.

16. Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței fizice de 2 m.

III. Desfășurarea slujbelor, reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii

17. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi, de asemenea, curăţate.