Actualitate

BISERICILE ÎȘI AȘTEAPTĂ, DIN NOU, ENORIAȘII! Cum se va sărbători ”Izvorul Tămăduirii”, în al doilea an al pandemiei

După ce anul trecut, slujbele au fost oficiate fără enoriași, mâine, 7 mai, credincioșii vor avea voie să meargă la biserică, la sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Regulile ce trebuie respectate de ”Izvorul Tămăduirii” au fost stabilite odată cu cele impuse pentru Sărbătorile Pascale astfel că în biserici deja au început pregătirile pentru ca toți enoriașii care doresc să poată asista la slujbă în siguranță, iar la plecare să primească agheasmă.

Sărbătoarea care este marcată în fiecare zi de vineri, din Săptămâna Luminată aminteşte creştinilor de o minune săvârşită de Maica Domnului, în secolul V. De Izvorul Tămăduirii în biserici are loc slujba de sfinţire a apei, iar agheasma din această zi este băută dimineaţa, pentru a întări trupul şi sufletul.

Anul acesta, al doilea an al pandemiei de coronavirus, credincioșii vor putea merge la biserică să asiste la slujbă și să primească apa sfințită.

Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat deja regulile după care se va săvârși slujba de Izvorul Tămăduirii. Practic, vorbim de aceleași reguli care au fost respectate și la slujbele de Florii și Paște. Enoriașii trebuie să meargă la biserica cea mai apropiată de casă, să poartă mască de protecție și să păstreze distanța fizică.

  • Sfintele slujbe pot fi oficiate în inte­ri­orul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protec­ție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim: dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult; purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul; asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.
  • Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulți voluntari, care vor purta ecusoa­ne personalizate, pentru a asigura desfă­șu­rarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale.
  •  Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial (biserica parohială).
  • În ziua de vineri, 7 mai 2021, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, slujba de sfințire a apei va fi săvârșită, în exteriorul bisericii, după rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie. După sfințirea apei, aceasta va fi oferită credincioșilor în afara lăcașului de cult de către voluntari, credincioșii păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție.

Fiind cunoscute toate aceste reguli, în biserici deja au început pregătirile. De exemplu, la Capela Spitalului din Râmnicu Sărat au fost deja pregătite și sticlele cu apa ce urmează să fie sfințită astfel încât, la plecare fiecare enoriaș să poată primi un recipient în condiții sigure.