Actualitate

BISOCA, SUB ASEDIUL URȘILOR! Un localnic, dat dispărut. Mărturia unei femei care s-a întâlnit cu fiara sălbatică, în drum spre școală (VIDEO)

Trăiesc sub asediul fiarelor sălbatice. Localnicii din Bisoca se tem să mai iasă din casă sau să-și mai trimită copiii la școală după ce, în ultima săptămână, urșii au atacat mai mult gospodării din sate diferite. Fiarele sălbatice umblă prin sate ca prin pădure chiar și ziua, în amiaza mare, iar atacurile au loc concomitent, în zone diferite, ceea ce le dă de bănuit localnicilor că ar fi vorba de mai multe animale și doar unul. În fața sălbăticiunilor, oamenii nu au nicio formă de apărare, iar primarul comunei Bisoca spune că singurul lucru pe care l-a făcut  a fost să anunțe, în scris, instituțiile avizate. Din păcate, nici acestea nu au soluții pentru că, de cinci ani, nu există cotă de recoltare la urși, deci nu pot fi împușcați, iar în contextul evoluției pestei porcine pe teritoriul României a fost interzisă și goana la animalele sălbatice.

În ultima săptămână, satele din comuna Bisoca au devenit ținta atacurilor fiarelor sălbatice. Ieșiți din hibernare și înfometați, urșii au coborât până în centrul comunei în căutarea de hrană. Sălbăticiunile au atacat deja gospodării din trei sate și au mâncat deja doi porci și mai multe păsări.

”În toate localitatea, în toate satele au loc atacuri de urși. Dacă săptămâna trecută în satul Sările a luat un porc, în noaptea de luni spre marți în comuna Bisoca, în centru , a intrat în gospodăria unei femei și a luat un porc. Aseară devreme, nici nu apucase să se însereze, în satul Lacurile, a intrat într-o altă gospodărie și a început să mănânce niște curci”, a spus pentru șansanews.ro primarul Florin Stamate.

Fiarele sălbatice au ajuns să mișune prin sate chiar și în timpul zilei. Oamenii sunt speriați și se tem că se pot întâlni oricând cu sălbăticiunile, în drumul spre serviciu. Lucru care s-a și întâmplat unei profesoare din Bisoca în timp ce făcea naveta între școli. Norosul femeii a fost că la acel moment era cu mașina prin pădure și nu pe jos , așa cum de fapt obișnuiască să meargă.

”Trăim o dramă noi aici”

”Să te întâlnești cu un urs pe care îl vezi doar la grădina zoologică…Eu fac naveta de ani de zile, merg la patru școli, iar pentru a ajunge la serviciu merg prin pădure. Acolo, aproape de gârlă, unde traversăm un pod, l-am văzut. Norocul meu a fost că în ziua respectivă am fost cu mașina. Am oprit să verific ceva la mașină și atunci l-am văzut, la o distanță de vreo 30 de metri. Dar era ziua, la 14.30. Nu s-a speriat nici de mine, nici de mașină, nici de zgomot. Mergea agale, s-a uitat spre mine de câteva ori. Trăim o dramă noi aici pentru că și copiii merg prin pădure. Pot oricând să se întâlnească cu ursul. Într-o zi au fost văzuți aproape de sat și o ursoaică cu puii”, a povestit pentru șansanews.ro Valerica Cernat.

”În noaptea precedentă ,, moș Martin ” și a lăsat amprentele prin curtea locuinței mele din Bisoca. Și nu a plecat cu lăbuța goală, a luat un porc, pe care la devorat la circa 350 metri, mai la vale. Suspectul nu e la prima abatere, tot azi aflu de la cetățenii satului că sunt foarte multe distrugeri în gospodării (porci, oi, curci, etc). În comună sunt foarte mulți urși văzuți atât ziua cât și noaptea. AVPS Buzău gestionează fondul cinegetic în zona aceasta, care are atribuții de gospodărirea și administrarea hranei acestei specii sălbatice, dar din păcate numai noi Muntenii suferim pagube, acest gestionar nu își face treaba”, spune George Ionasc din comuna Bisoca.

Bărbat dispărut, posibil atacat de urs

Teama crește de la un atac la altul, iar oamenii au ajuns să creadă că urșii deja le-au răpit și un localnic. Bărbatul este dispărut de două săptămâni, iar de atunci nici urmă de el.

”Nu este doar unul. Sunt foarte mulți. Mișună prin comună la orice oră. Este pusă în pericol viața oamenilor, a copiilor care merg la școală. Deja avem dispariția unui cetățean de două săptămâni și se presupune să nu fie răpit tot de vreun animal sălbatic. A ajuns să ne fie frică să mergem prin comună chiar și în plină zi, mai ales pentru copii care parcurg trei-patru kilometri până ajung la școală”, a mai spus primarul comunei Bisoca.

În fața sălbăticiunilor, se luptă cu hârtii

În fața sălbăticiunilor, oamenii nu au nicio armă. Localnicii speriați cer ajutorul primarului iar acesta din urmă spune că tot ce a putut face este să trimisă adrese scrise către toate instituțiile abilitate. Dar de două zile de când le-a trimis nu a primit niciun răspuns.

”Noi am făcut adrese la toate instituțiile abilitate pe această temă. Am trimis luni adresă la Prefectură, la Agenția de Mediu, la Asociația Pescarilor și Vânătorilor. Deocamdată nu am primit niciun răspuns. Să-l alungăm. Cum să-l alungăm? El vine, pleacă, apare din nou. Și nu e vorba doar de unul. Sunt mai mulți  pentru că au fost atacuri concomitente în toate comuna. Și s-au domesticit. Nu se mai sperie de câini, de nimic”, a declarat primarul comunei Bisoca.

Nici reprezentanții fondului de vânătoare nu au mai multe soluții. Dragoș Ștefănescu, directorul AJPVS, a explicat pentru șansanews.ro că nu pot împușca urșii pentru că sunt specii protejate și de cinci ani nu există cotă de recoltare, iar din cauza pestei porcine nu pot face nici goană la animalele sălbatice, o metodă care i-ar mai fi îndepărtat de sate.

”Este din ce în ce mai obișnuit în perioada aceasta. Ies din hibernare și încep să se hrănească intens. S-au înmulțit foarte mult. În toată țara este aceeași poveste. Nu mai aveam de cinci ani cotă de recoltare. Este o specie protejată. Deci momentan este o situație delicată. Actualul minister lucrează la o soluție în sensul acesta. Soluția ar fi aprobarea unui ordin prin care să fie aprobată o cotă de prevenție”, a explicat Dragoș Ștefănescu.

Tot ce a putut promite Ștefănescu a fost că va trimite câțiva reprezentanți la Bisoca pentru a vedea care este situația la fața locului.

În ultimii ani, exemplarele de urs s-au înmulțit semnificativ în pădurile Buzăului. Potrivit autorităților, în 2020, Munții Buzăului trăiau aproape 970 de urși, cu 100 mai mulți decât în 2019. Iar în anul 2018, erau 820 de urși în pădurile din Buzău.