Actualitate

SEMNE BUNE PENTRU ECONOMIA BUZĂULUI. DUCTIL STEEL, preluată de un investitor român. Se caută soluții pentru reluarea activității

Ductil Steel, o societate cu tradiție în Buzău în producerea de sârmă și produse din sârmă, ar putea fi readusă la viață. După ce la finele anului trecut reprezentanții societății au disponibilizat aproape toți angajații-în jur de 450 de persoane, vin vești care să redea speranța foștilor angajați dar care pot reprezenta și un semnal așteptat în economia buzoiană, în plină pandemie. Un investitor important din zona Transilvaniei ar fi cumpărat societatea buzoiană, având chiar intenția de a relua activitatea cât mai curând.

Într-o intervenție în direct în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv, liderul Cartel Alfa, Vasile Minică, a confirmat încheierea acestei tranzacții importante pentru economia buzoiană. În același timp, sindicalistul a vorbit despre posibilele probleme pe care ar putea să le întâmpine noul proprietar al Ductil în demersul de reluare a activității.

“Într-adevăr,  se pare că Ductil Steel a fost achiziționat de un investitor român care ar vrea să producă oțel beton în România. Acesta face o analiză în ceea ce privește numărul de salariați, posibilitatea reluării activității în cadrul laminorului, după o revizie tehnică, schema de personal, și așa mai departe. Se pare că din acest punct de vedere, laminorul, cel puțin, are noroc să își continue activitatea dar mai sunt multe lucruri de discutat și de observat în timp pentru că nu va fi ușor să funcționeze laminorul ținând cont că nu prea mai sunt producători de țaglă. Nu știu care va fi zona de aprovizionare. Eu sper că au studiat bine situația în care vor să dea drumul la laminor, și eu sper să-i dea drumul.”

Și ing. Vasile Moraru, fost director al Ductil, a confirmat, la Focus Tv, prezența investitorului la Buzău. Ba, chiar a subliniat că se caută soluții pentru ca materia primă să fie achiziționată din țară, și nu de peste hotare, din cauza costurilor mari care ar apărea. Societatea Română de Metalurgie ar fi gata să sară în ajutorul investitorului.

“Există acest investitor, deja se creionează planurile de repunere în funcțiune. Noi deja i-am solicitat o întâlnire prin care să-i găsim o soluție pentru materia primă, și nu din afară. Am discutat astăzi cu președintele Societății Române de Metalurgie, prof, univ.dr. inginer Petru Ianc și suntem dispuși să găsim o soluție, alta decât importul, pentru că încă funcționează 3 mari oțelării cu turnare continuă în România, la Călărași, Reșița și la Hunedoara, pe care trebuie să le abordăm și să găsim noi soluții în interior. De asemenea, sunt atâtea entități cum este Asociația Generală a Inginerilor din România, care trebuie să se implice pentru a găsi soluțiile tehnice și organizatorice pentru ca cele două laminoare, pentru că e vorba și de cel de la Focșani, să fie repuse în funcțiune.”

Reluarea activității la Ductil Steel ar însemna enorm pentru economia Buzăului, mai ales în această perioadă de pandemie, când rata șomajului a crescut semnificativ.

“Efectul social al repornirii laminorului nu este doar datorită celor 200 de cadre care ar trebui să fie angajate. Ar fi o creștere a activității la Electrica, la Compania de Apă, care trebuie să furnizeze cantități imense de apă, la piesele de schimb-societățile de profil ar avea foarte mult de lucru, transportatori și nu numai. Este un fenomen în cascadă care ridică foarte mult economia municipiului și a județului Buzău.”, a adăugat ing. Vasile Moraru la Focus Tv.

La finele anului trecut, după ani buni de reorganizare, Ductil Steel, ajunsă într-o situație financiară dificilă, a recurs la disponibilizări colective și și-a declarat falimentul, fabrica fiind însă scoasă la vânzare. Încă de atunci, sindicaliștii se așteptau ca societatea să fie salvată prin preluarea ei de către un investitor dispus să repună pe picioare Ductil Steel.

Detalii AICI.