Actualitate

Greutățile pandemiei, surprinse într-un montaj video realizat de doi hasdeeni. Videoclipul i-a impresionat pe diplomații americani la București

“Indiferent cât de greu ne este, important este să luptăm pentru idealurile noastre și să nu ne lăsăm doborâți de greutățile vieții.” Este mesajul pe care l-au transmis tuturor tinerilor din țară doi adolescenți din Buzău, elevi ai Colegiului B.P. Hasdeu, care au participat la un concurs organizat de Ambasada SUA la București pe tema dificultăților întâmpinate de tineri în pandemie. Mesajul transmis de cei doi a fost apreciat de juriul concursului, astfel că din zecile de participanți, echipa de la Colegiul Hasdeu s-a situat pe locul 3.

Răzvan Timofte și Irina Cristiana Dulugea, elevi în clasa a XII-a, sunt cei doi liceeni care imediat după ce au aflat despre organizarea concursului „Drepturile omului în timpul pandemiei” au decis să nu stea deoparte, ci să transmită un mesaj de încurajare tuturor tinerilor de vârsta lor din țară, care se confruntă cu diverse probleme generate de situația pandemică.

„În luna mai, o colegă mi-a trimis o postare despre acest concurs organizat de Ambasada SUA din București și m-a întrebat dacă sunt interesat să particip. Am fost de acord. Am citit regulamentul și am ales să fac echipă cu Irina”, a declarat pentru șansanews.ro, Răzvan Timofte.

Provocarea lansată de colegul său a fost acceptată imediat de Irina.

„Am aflat de acest concurs prin intermediul lui Răzvan, care mi-a propus să fim parteneri în acest proiect. Ideea videoclipului a venit din dorința de a arăta problemele cu care se confruntă societatea, în aceasta perioadă pandemică. Mesajul pe care am vrut să-l transmitem a fost că, indiferent de perioada pe care o traversăm, trebuie să rămânem optimiști, trebuie să luptăm pentru idealurile noastre profesionale, trebuie să ne păstrăm prietenii și să nu ne lăsăm doborâți de greutățile vieții”, spune la rândul său Irina Cristiana Dulugea.

Au urmat zile întregi în care cei doi adolescenți au pus la cale strategia pentru acest concurs. Au pus pe hârtie planurile, mesajul pe care să îl transmită tinerilor și cum să se facă mai bine înțeleși. S-au apucat de filmat, au ales cadrele potrivite și apoi au montat un videoclip de aproape două minute.

„Am muncit la acest proiect mai bine de o săptămână, aproape două. A fost multă muncă, au fost nopți nedormite, dar ne bucurăm pentru ce am reușit să realizăm. Am fost foarte atenți la detalii, la cadre și la mesajul pe care am vrut să-l transmitem”, spune Răzvan.

Multă muncă, dar nu în zadar. Din cele peste 40 de videoclipuri înscrise în concurs de elevi de  la 20 de licee din România, clipul celor doi tineri de la Colegiul Hasdeu s-a aflat printre cele mai apreciate de public. Alături de alți 11 tineri, cei doi adolescenți s-au calificat în finală. Iar zilele acestea a venit și desemnarea câștigătorilor. Marele premiu a fost obținut de o adolescentă din București, în timp ce următoarele două poziții au fost ocupate de două echipe de la Hasdeu: locul II, Iulia Mihaela STURZU și Diana NECULA, iar locul III Răzvan Andrei TIMOFTE și Irina Cristiana DULUGEA.

Juriul a fost alcătuit din diplomaţi americani care au selectat clipurile video câștigătoare după criterii clare: originalitate, creativitate şi calitate video.

“Sincer, nu ne așteptam să fim pe podium, chiar ne-a luat prin surprindere anunțul făcut de organizatori. Ne bucuram oricum că eram printre finaliști. Dacă am fost printre câștigători, cu atât mai mult”, transmite Răzvan Timofte.

La aproape doi ani de la debutul pandemiei de coronavirus, tinerii spun că au început să înțeleagă cu ce ne confruntăm și cum ne putem feri de temutul virus. Dacă la început erau puțin speriați de necunoscut, de izolare și tot ce a adus pandemia, acum sunt optimiști și privesc viitorul în roz.

“Pandemia reprezenta un mister la început… Era o perioadă pe care nu știam să o gestionăm. Înțelegeam că este vorba despre o boală complicată și ne speria ideea că ne vom îmbolnăvi. Odata cu trecerea timpului, am înțeles ca trebuie sa acordam o atenție sporita igienei și sa ne protejam. Acum, cred că viața trebuie să-și reia cursul și să continuăm să speram în mai bine”, spune Irina Dulugea.