Actualitate

Boboteaza, fără ger în acest an, dar cu tradiționala procesiune la râul Buzău

foto: arhivă

”Gerul Bobotezei” a rămas, în ultimii ani, doar o amintire. Cu toate acestea, sărbătoarea, una dintre cele mai mari ale creștinătății, rămâne la fel de importantă pentru credincioși, care respectă cu sfințenie tradițiile.

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul acestei zile, dar și în ziua de Bobotează, în bisericile ortodoxe se sfințește Agheasma Mare.

Potrivit tradiției, oamenii îşi stropesc casele şi animalele, pentru alungarea spiritelor rele, cu apa sfinţită de Bobotează. Restul de agheasmă pe care credincioșii o primesc de la preot este păstrat în sticle, fiind folosită ca leac.

În localitățile situate pe malurile apelor, preoții aruncă o cruce de lemn în apă, iar tinerii curajoşi sar după ea şi o aduc înapoi. O astfel de tradiție se păstrează și în județul Buzău.

Astfel, credincioșii sunt așteptați la tradiționala procesiune de Bobotează. Buzoienii sunt așteptați la Catedrala Sfântul Sava din municipiul Buzău de unde vor porni în procesiune pe străzile orașului până la râul Buzău, în zona podului Mărăcineni. Plecarea din fața Catedralei va fi la ora 11.30. Pe malul râului, în dreptul monumentului ridicat în cinstea Sfântului Sava de la Buzău, va fi oficiată o slujbă religioasă, după care preoții vor arunca o cruce în râu, conform tradiției. Cei mai curajoși buzoieni se vor arunca în apa râului pentru a aduce crucea la mal. Se spune că persoana care va reuși să recupereze crucea va avea noroc tot anul.