Actualitate

BOMBĂ LA PALATUL COMUNAL. Cu cât cresc, de fapt, impozitele și taxele buzoienilor în 2021

Proiectul privind taxele și impozitele locale adoptat de consilierii locali municipali în ședința de marți ascunde o bombă cu ceas care se va detona anul viitor când buzoienii vor merge să-și plătească dările la primărie. În mod concret, fiecare contribuabil care are în proprietate o clădire va scoate sume cu 50%  până la 300% mai mari. 

Proiectul care prevede această majorare a fost pus în dezbatere publică cu 30 de zile înainte să ajungă pe masa aleșilor locali, dar, așa cum este el prezentat în expunerea de motive, nu lasă nicăieri să se întrevadă faptul că va exista o asemenea majorare.

Anunțul a venit marți, în plenul Consiliului Municipal, de la aleșii minoritari, iar majorarea a fost efectiv recunoscută, miercuri, printr-o declarație a primarului Constantin Toma.

Dacă pentru un finanțist este simplu să citească printre virgule coeficientul care aruncă în aer taxele și impozitele locale, pentru un cetățean de rând ar fi fost imperios necesar ca acest lucru să fie explicat de către inițiatorul proiectului, respectiv Constantin Toma, înainte de a fi supus votului.

Acum, după ce hotărârea este deja luată, buzoienii nu pot decât să constate că trebuie să-și pregătească serios bugetul din care își vor plăti taxele, anul viitor.

”Impozitele vor crește cu 50%, dar și aici în funcție de zone. Sunt zone centrale și se impozitează și în funcție de acest aspect.  Anul viitor riscăm să nu mai facem nicio investiție și pe exemplul dat de liberali sumele puse acolo nu sunt sume mari, practic, înseamnă zeci de lei pentru fiecare familie, în condițiile în care politica privind taxele și impozitele locale preluată în 2016 am dus-o până în 2020, pentru că nu am avut Consiliul Local de partea mea”, a spus Toma.

”Impozitele practicate de domnul Boșcodeală au fost cele mai mici din România, respectiv 0,008 %, în timp ce toate orașele spre care tindem și noi- Oradea, Alba Iulia, Brașov, Ploiești și Galați-sunt la impozitul la nivelul celui aprobat de noi, ieri.  Avem nevoie de investiții. Noi am trăit în ultimii 4 ani mărind gradul de colectare. Din 2016 când am avut 68% , am crescut până la 90%, chiar 94% în cazul firmelor. Acest lucru ne-a asigurat banii necesari pentru investiții în străzi, circa 150 de străzi am refăcut și pentru o mulțime  de lucrări și inclusiv pentru a investi 18 milioane de euro în școli și grădinițe, față de anii trecuți când s-au investit în acest domeniu doar 2 milioane de euro. Este suportabilă această creștere. Vorbim și de alte orașe vecine, cum ar fi Galați și Ploiești, unde populația are aceleași venituri ca în Buzău”, a mai adăugat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Declarațiile care au arătat majorarea taxelor și impozitelor locale au provocat o dispută politică, subiect pe care îl vom trata separat.