Actualitate POLITICĂ

TAXELE S-AU MAJORAT! De aici a început măcelul politic

Majorarea taxelor și impozitelor locale la nivelul orașului Buzău, decisă marți, prin votul majoritar al consilierilor PSD, a născut o amplă dispută în plan politic. Aleșii care fac opoziție in CLM, respectiv reprezentanții Partidului Național Liberal și cei din USR-Plus, au votat împotrivă, cei de la USR-PLUS venind și cu un amendament care să împiedice majorarea. Dincolo de disputele care au apărut, cert rămâne un singur lucru. Cei care vor suporta, din propriul buzunar această decizie luată prin votul majoritar al consilierilor locali municipali din tabăra PSD, sunt contribuabilii municipiului Buzău.

Proiectul privind majorarea taxelor și impozitelor locale a fost al patrulea pe ordinea de zi în ședința Consiliului Local de marți, 22 decembrie, și după câteva discuții provocate de reprezentantul USR-Plus, Irinel Cîrstea, a fost aprobat cu 15 voturi pentru, 6 voturi împotrivă și o abținere. Concret, “pentru” au fost voturile PSD care deține majoritatea în Consiliul Local.

Imediat după acest vot, au urmat reacțiile care au scos la iveală bomba care se va detona la începutul anului următor. În realitate, procentul cu care vor fi majorate taxele și impozitele locale pe ccare le vor achita proprietarii din municipiul Buzău, este de 50% până la 300 %. Calculul real al procentelor cu care au fost majorate dările a fost făcut public de Partidul Național Liberal printr-un comunicat de presă.

”PNL Buzău spune NU triplării taxelor și impozitelor locale! Consilierii PNL Buzău au votat împotriva majorării taxelor propusă de primarul Toma și consilierii PSD, în ședința Consiliului Local. Buzoienii trebuie să știe: prin proiectul de hotărâre privind nivelul taxelor si impozitelor pentru anul 2021, propus a fi aprobat în ședința din 22.12.2020 , primarul PSD Constantin Toma dă o lovitură grea persoanelor fizice , în legătură cu impozitul pe clădiri. Astfel, pentru persoanele fizice care dețin clădiri pe care le utilizează rezidențial, adică pentru locuit, Toma și consilierii PSD au votat creșterea cotei de impozitare, adică majorarea cu 50 % a impozitului. PNL Buzău , reprezentat prin consilierii locali, consideră că o asemenea majorare în condițiile economice actuale este cel puțin sfidătoare pentru locuitorii municipiului, mai ales că rata șomajului la Buzău este cea mai mare din țară”, se arată în comunicatul trimis de PNL Buzău.

Valul de acuzații a continuat cu un răspuns din partea primarului Constantin Toma care, într-o declarație de presă pentru sansanews.ro, a recunoscut că de fapt taxele și impozitele se măresc cu 50% și a argumentat decizia.

”Așa este, am crescut aceste valori din cauza politicii PNL care ne-a avertizat, în ultima rectificare de buget, că primăriile în care există primari PSD nu vor primi niciun ban de la bugetul statului, chiar dacă sunt din surse locale. S-au dat zeci de milioane de lei la fiecare primărie PNL și niciun ban acolo unde este primar PSD. Deci este o reacție directă la politica dusă de PNL. Ce spune PNL acum este populist. Încearcă să mai câștige ceva electorat în perspectiva unei guvernări foarte proaste. În momentul asta, practic Parlamentul României va aproba trei Guverne, unul PNL-ist, unul USR-ist și unul UDMR-ist”, a apus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

O nouă reacție a venit și din partea USR -PLUS, prin vocea consilierului Irinel Cîrstea, cel care a ridicat problema și în timpul ședinței, înaintea votului, cerând micșorare a taxelor pentru producători și domeniul HORECA.

” În 2021 vom avea taxe mai mari cu peste 50% și mai mulți șomeri. Ne așteaptă mărirea taxei de salubrizare și o taxa mai mare la parcare.  Am votat împotriva indexării taxelor și impozitelor cu rata inflației. Legea nu obliga indexarea cu rata inflației.  Am propus mai multe amendamente de micșorare a taxelor pentru producători și domeniul HORECA, astfel:

– diminuarea cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele juridice.

– scăderea cu 50% a taxei de funcționare pentru HORECA

– reducerea cu 50% a taxei pentru terase în perioada 1 aprilie- 31 octombrie

– reducerea cu 100% a taxei pentru terase în perioada 1 noiembrie – 31 martie

Consilierii PSD au votat împotriva acestor amendamente”, a scris pe Facebook, Irinel Cîrstea.