Actualitate

Brățările electronice pentru agresori vor ajunge și la Buzău, dar peste un an

Sistemul de monitorizare electronică s-a extins, din acest an, în 20 de județe ale țării, după ce într-o primă fază acesta a fost aplicat ca proiect pilot doar în București și 4 județe. Nu va mai dura însă mult până când și persoanele certate cu legea din Buzău, care intră în categoria agresorilor, să primească de la autorități un ”cadou” pentru fapta lor: brățara electronică, prin intermediul căreia sunt monitorizați 24 de ore din 24. Deocamdată, în 2024, se derulează a doua etapă a programului-pilot, extins la alte 20 de județe. Buzăul nu se află pe listă.

Pentru moment, doar persoanele în cazul cărora există ordine de protecție provizorii sau de la instanță, în urma violenței domestice, sunt monitorizate cu asemenea dispozitive. Numărul lor ar putea crește însă chiar de anul viitor, când sistemul va deveni operațional în toată țara, inclusiv în Buzău.

”De la 1 ianuarie anul acesta am extins proiectul pilot la încă 20 de județe, iar din 2025 acest proces de monitorizare a agresorilor va fi operațional în toată țara. Eu, ca ministru al Justiției, sunt foarte preocupată să avem acest sistem de monitorizare și pentru combaterea fenomenului fugarilor. Guvernul va aloca resurse financiare și va face achiziția acestui sistem electronic de monitorizare astfel încât persoanele condamnate să poată fi monitorizate electronic și să nu ajungă să aibă statutul de fugar”, a declarat ministrul liberal al Justiției, Alina Gorghiu.

Mai mult, un proiect aflat în această perioadă în dezbatere la Parlament, pentru votul final, ar putea extinde monitorizarea electronică pentru toate categoriile de agresori.

”În Parlament, mai exact în Camera Deputaților, care este cameră decizională, proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției, referitor la extinderea ordinului de protecție la toate cazurile de violență și la toate tipurile de agresori, deci nu doar în cazul violenței domestice, este la vot final și, sper eu că până la finalul lunii februarie să avem această lege votată în Parlamentul României”, a mai spus Alina Gorghiu.