Actualitate

Bucătar, cameristă și femeie de serviciu, printre cele mai căutate meserii pentru care se vor face cursuri de pregătire

foto: arhivă

Mii de șomeri din întreaga țară și-ar putea găsi de lucru anul acesta, după ce vor participa la o serie de cursuri de formare profesională, la finalul cărora vor avea o meserie. La nivel național, potrivit ANOFM, vor fi 163 de programe de formare în acest an, iar din acestea 29 se vor derula numai în județul Buzău.

În luna martie vor fi patru cursuri pentru un număr de 56 de persoane. Cei mai mulți dintre șomerii care vor participa la cursurile gratuite derulate prin intermediul AJOFM Buzău vor deveni bucătari. 28 de persoane vor învăța în martie rețete și nu numai, care să le ajute să se angajeze ca bucătar la orice local din Buzău. Alți 14 șomeri vor face cursuri de formare ca ajutor de bucătar, iar 14 persoane se vor pregăti să devină femeie de serviciu.

Cursurile de femeie de serviciu le vor ajuta pe persoanele care finalizează etapa de formare să-și găsească de lucru atât în instituții publice, cât și private. Un astfel de curs prezintă diverse metode de curățenie, în funcție de locul în care se desfășoară activitatea, dar constă și în module de organizare a muncii, viitoarele femei de serviciu învățând inclusiv cum să se poarte, să lucreze în echipă și să dezvolte abilități de comunicare la locul de muncă.

406 buzoieni ar putea avea o meserie până la finalul anului, în urma cursurilor de formare derulate prin AJOFM Buzău.

Cei mai mulți se vor pregăti pentru meseria de cameristă hotel, după care urmează bucătar, ajutor de bucătar, agent de securitate, femeie de serviciu, referent resurse umane, îngrijitor spații verzi, îngrijitor bătrâni la domiciliu și lucrător calificat în culturi de câmp și legumicultură.

Mai jos, planul de formare profesională pe care și l-a propus AJOFM Buzău pentru acest an.