Actualitate

Bugetul municipiului, supus joi votului aleșilor locali. Ce nemulțumiri are Opoziția

Se anunță o ședință cu dezbateri ample și amendamente pe bandă rulantă mâine, 10 februarie, la Consiliul Local Municipal Buzău, când aleșii sunt chemați să voteze bugetul pe anul în curs. Potrivit proiectului, anul acesta, veniturile vor fi de circa 517 milioane  lei, iar cheltuielile de circa 530 milioane lei. În buget va fi inclus și excedentul bugetar de la finele anului trecut, de 14, 2 milioane lei. Este un buget istoric și va fi anul investițiilor, a declarat primarul Constantin Toma.

” Este un buget istoric, cel mai mare de după 1990, unde investițiile sunt de peste 80 de milioane de euro, adică 61% din cele 133 de milioane de euro.Anul 2022 poate fi cel mai bun an, cel puțin din ultimii 32 de ani, pentru dezvoltarea Buzăului. Vom investi atât în infrastructură, dar și în educație și cultură!Am ,,prins” de asemenea bani pentru o mulțime de studii de fezabilitate și proiecte tehnice, pentru a putea atrage și mai mulți bani din fonduri europene, ținta fiind între 150 și 200 de milioane de euro, pentru atingerea viziunii de dezvoltare a Buzăului, până în 2030. “

Opoziția, însă, este nemulțumită de modul în care a fost structurat bugetul. Consilierii municipali liberali au anunțat deja că vor veni cu amendamente și propuneri bazate pe necesitățile de dezvoltare ale municipiului.

“ Vom solicita introducerea la finanțare a următoarelor studii de  fezabilitate și/sau proiecte tehnice:

          -studiu de fezabilitate pentru Spitalul Municipal Buzău;

          -studiu de fezabilitate pentru amenajare parc industrial;

          -studiu de fezabilitate pentru bazin didactic de înot;

          -studiu de fezabilitate pentru amenajarea unor străpungeri care să faciliteze ieșirile rapide din oraș, în zona de est a municipiului”, anunță Organizația Municipală a PNL Buzău.

Aleșii municipali liberali vor avea și alte propuneri.

“De asemenea, consilierii municipali PNL vor reveni asupra propunerilor înaintate în decursul anului 2021 de către Primăria municipiului Buzău, rămase neonorate, și anume:

          –finanțarea achiziției a 60 de scutere pentru persoanele cu dizabilități;

          -amenajarea cu suprafață sintetică și mini-pistă de atletism a 6 terenuri de sport din curțile unor școli/licee. 

Totodată, consilierii municipali PNL vor solicita, atât în comisiile de specialitate, cât și în ședința Consiliului Local Municipal, clarificări asupra unor alocări, considerate incoerente și inoportune.”

La rândul său, reprezentantul USR în Consiliul Local, Irinel Cîrstea, a vorbit aseară, la Focus Tv, despre modul în care a fost creionat bugetul. Printre altele, alesul municipal reclamă alocarea nejustificată de fonduri pentru anumite proiecte.

“Nu am înțeles un studiu de fezabilitate pentru noi fântâni arteziene în Parcul Marghiloman dar n-am văzut studii sau proiecte tehnice pentru îndiguirea lacului sau dragarea pentru că jumătate din el e acoperit cu stuf. Nu înțeleg de ce avem fântâni arteziene dar nu avem o îngrijire corectă a acelui lac. Iarăși, nu înțeleg de ce achiziționează două laptopuri pentru Gloria Buzău, fiecare laptop costă 100 milioane lei vechi, este un laptop super performant.”

Irinel Cîrstea acuză și sume insuficiente prevăzute pentru reabilitarea străzilor în comparație cu proiectele aflate în derulare și cu cele noi anunțate de municipalitate. Practic, spune Cîrstea, municipalitatea alocă sume similare pentru asfaltări și pentru sport.

“De ce doar la tineret există suma de 10 000 lei cheltuieli în buget. Practic, nu avem tineri în Buzău în care să investim? La spectacole, de exemplu, avem peste 7,5 milioane lei alocați. La partea de străzi, însă, avem un buget mai mic față de anul trecut. Dacă în 2021 s-a cheltuit undeva la 19 milioane lei pe asfaltări, anul acesta avem o alocare de 17,9 milioane, prea puțin pentru a termina ceea ce a promis domnul primar. Să facem o comparație mai bună, sunt 17 milioane pentru asfalt și 17 milioane, în total, pentru sport.”

Consilierul municipal USR Irinel Cîrstea

Răspunsurile la toate aceste întrebări vor veni de la primarul Constantin Toma, în această seară, la Focus TV. Edilul șef va fi invitat în studioul Focus Tv, în emsiiunea Focus News, cu începere de la ora 17.

Autorul știrilor

Elena Petre

4 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Intrebarea nr. 1, catre Primarie: de ce a fost nevoie sa fie arhivat pdf-ul (!!!) “Anexe”, mai ales ca era un singur fisier? 😀 Pe telefon… cumva… nici nu am putut sa il deschid (fisier corupt => eroare)- si am doua aplicatii, bune, de tip… “archiver”-e si nu tin minte sa mai fi avut probleme, desi… de mult am remarcat ca fisierele corupte sunt la moda, la bugete si declaratii de avere. Doh!… :/

  • Interpretarea legilor se face, cu buna credinta, in directia mentinerii ideilor pentru care au fost emise. Asa ca… question no. 2: de ce nu sunt oferite, public, toate detaliile pentru cum s-au calculat aceste sume?! Exemplu aleatoriu: “DALI implementarea conceptului de economie circulara si eficienta energetica in școlile gimnaziale din municipiu” in valoare de 500000 lei inseamna exact, ce, anume, cand, un rand mai sus, “construirea campusului pentru învățământ dual la Lic. Filipescu” este 160000 lei (nu ca acesta ar fi un proiect prezentat exact, deschis si complet)?! Si… la fel… se poate face cu tot bugetul. Licente software… de ce tip si pentru care programe… de 1 buc. costa 357 lei? E un pachet de produse? Ce produse, anume, conține si la ce pret au fost achiziționate?! Asa cum sunt facute, bugetele publice sunt o bataie de joc in privinta transparentei… ceea ce… cu siguranță convine multora: toti oamenii le ignora pentru ca nu ofera detalii care pot fi verificate si comparate real si… pare ca exact asta se si cauta, sa fie ignorate. Macar consilierii… primesc un pachet cu mai multe informații (ar fi absurd de asteptat sa mearga din usa in usa, intreband despre fiecare item), informații pe care sa le poata studia cu suficient timp înainte de a vota proiectul de buget?! Caci ce se face public… e, oricum, o bataie de joc. Apoi… exista, in orașul “transparentei”… devenite si “brand circular” :)))), o lista publica, corelata, pe capitole si artocole, cu bugetul, cuprinzând informații despre ce alte fonduri au fost solicitate… dar nu au fost prinse in buget?! De ce nu?! Dar despre fondurile cheltuite, in raport cu bugetul? Macar domnul primar are o astfel de situatie… simpla de realizat si clara?! Si… atat. 🙂 Prea multe întrebări inutile, caci numai transparente nu sunt, cap-coada, proiectele de buget… 🙂

  • *357 MII lei (licente… de tip neidentificat si in cantitate neprecizata, exact – doar nu o fi doar una si pt un PC?! Daca ar fi asa… chair ar fi interesant… care e aia si de ce e necesara, lol!)

    Bugetele si transparenta nu sunt ca babele si razboiul: cu babele… tot mai faci cate ceva, si la razboi, in comparatie cu transparenta bugetelor banilor publici. 😀

  • Idee de copil amuzat: cu cateva cunostinte de suita de programe office, o leaca de improvizatie si nitel timp… an de an, cum se publica bugetul… cineva face cate o solicitare pentru detalii, la fiecare item, si o printeaza si o depune (trimite online?!), oficial, la primărie, asteptand răspuns scris. 😀 :))))) Si… eventual, mai roaga 3-5 prieteni sa trimita si ei. :)))))