Actualitate

Șofer de cisternă, prins cu nereguli la tahograf, pe E85! Alți conducători auto au urcat băuți la volan

O practică extrem de riscantă, des întâlnită la șoferii de camioane, a fost descoperită și la conducătorii auto din județul Buzău. Este vorba despre metoda prin care șoferii reușesc să fenteze timpii de condus impuși prin lege, dar care, în același timp, a reprezentat cauza multor accidente rutiere, un exemplu fiind tragicul eveniment, de săptămâna trecută, de la Iași, unde șapte persoane și-au pierdut viața.

Potrivit polițiștilor, șoferul de la Buzău, aflat la volanul unei cisterne, ”a uitat” să pornească tahograful deși plecase în cursă de la Râmnicu Sărat către Ploiești, de unde urma să fie încărcat. Bărbatul a fost oprit de polițiști în localitatea Gura Cîlnăului, adică după ce parcursese circa 30 de minute, respectiv 30 de kilometri, fără să fie înregistrați pe cardul care înregistrează timpii de condus.

Tânărul a fost sancționat contravențional de polițiști care însă atrag atenția asupra acestor practici care pun în pericol atât viața conducătorilor auto cât și a celorlalți participanți la trafic și spun că este vital ca pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto să fie respectate.

De altfel, lista neregulilor depistate în trafic a fost mult mai lungă, iar șoferii dau dovadă de multă ingeniozitate atunci când vor să fenteze legea. De exemplu, un buzoian a fost prins că își adaptase autocamionul astfel încât să poată căra o cantitate mai mare de marfă, însă sistemele folosite nu erau omologate. Printre șoferii verificați s-au numărat și conducătorii de maxi taxi și autobuze din județ.

”În urma activităţilor desfăşurate au fost oprite şi verificate în trafic 228 de autovehicule şi au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale pentru neregulile constatate. Dintre sancţiunile aplicate, 9 au fost la H.G. nr. 69/2012 privind stabilirea încălcărilor cu caracter contravenţional ale legislaţiei europene şi naţionale în domeniul transportului rutier, 1 la O.G. 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto, 21 la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţie pe drumurile publice și 61 pentru alte abateri.Polițiștii au reținut 4 permise de conducere și 5 certificate de înmatriculare”, se arată într-un comunicat trimis de Biroul de Presă din cadrul IPJ Buzău.

Totodată, în timpul controlului, au fost depistați în trafic și doi șoferi care au urcat băuți la volan.

”În cadrul acţiunii, polițiștii au depistat doi şoferi în vârstă de 46 și 55 de ani, din Mărăcineni, respectiv Tisău, care au condus autovehiculele sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive”, se arată în comunicatul de presă.

Activitatea a vizat depistarea transporturilor ilicite de mărfuri şi persoane, prevenirea conducerii vehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, purtarea centurii de siguranţă, respectarea perioadelor de conducere şi de odihnă, a dimensiunilor de masă şi gabarit, deţinerea certificatului de competenţă profesională şi a documentelor de transport, a inspecţiei tehnice periodice şi a asigurării obligatorii de răspundere civilă.

De asemenea, poliţiştii rutieri au avut în vedere şi respectarea regulilor sanitare de către pasageri şi conducătorii auto în mijloacele de transport public în comun.