Actualitate Social

Buzăul, în top 3 național al prețului apei. Dacă nu se poate ieftini, deocamdată, să micșorăm un alt tarif, propune un ales local

De câțiva ani, Buzăul se situează în Top 3 când vine vorba despre prețul apei de la robinet. În prezent, tariful practicat de Compania de Apă este al treilea din țară. Mai exact, buzoienii plătesc 8,23 lei/ mc apă potabilă, exclusiv TVA, și 6,03 lei/mc pentru canalizare. Mai mulți bani din buzunare scot lunar locuitorii din Brăila, 8,87 lei/ mc apă potabilă, și Galați 8,30 lei/ mc.

Tarifele vor fi modificate, însă, din nou, la începutul anului viitor, conform strategiei de tarifare a Companiei de Apă, aprobată încă din 2019, cu valabilitate până în 2025, inclusiv. Majorarea prețurilor înseamnă facturi mai mari lună de lună, pentru buzoieni, greu de suportat.

În ședința Consiliului Local Municipal de joi, consilierul Irinel Cîrstea a venit cu o propunere prin care, deși prețul apei se majorează la început de an, buzoienii să nu fie afectați. Consilierul local municipal propune ca odată cu majorarea prețului la apă să fie scăzut direct proportional prețul la canalizare.

“Știm cu toții că există acea înțelegere pentru dobândirea acelui împrumut de creștere anuală cu un anumit procent. Propunerea mea este următoarea: atât timp cât mai avem 2-3 ani de zile de creștere a prețului apei propun scăderea direct proporțională a prețului la canalizare pentru a compensa balanța definitivă pe factură, astfel încât cetățenii nu mai sunt încărcați cu acel procent anual cu care suntem obligati să majorăm, în schimb nu suntem obligați să scădem prețul la canalizare. Astfel rezolvăm  această situație prin care ne menținem înțelegerea inițială de creștere a prețului apei, dar pe factura finală cetățenii vor avea prețul corect pentru că atât dumneavoastră, cât și dna Săvulescu ați precizat în mod public că prețul este într-adevăr mare. Consider că deși prețul la apă va fi în continuare mărit, la factura finală cu siguranță cetățenii vor fi mulțumiți. Este o propunere decentă care rezolvă această situație.”

De partea cealaltă, primarul Constantin Toma a preluat propunerea și a anunțat că o va analiza. Este nevoie de verificări pentru a se vedea dacă acest lucru este legal.

“Nu am un răspuns acum, nu stiu dacă din punct de vedere legal se poate face acest lucru. O să mă documentez”, a spus primarul Constantin Toma.

Autorul știrilor

Elena Petre

3 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu