Actualitate SĂNĂTATE

BUZĂUL A AJUNS LA 100 DE DONATORI DE PLASMĂ! Nevoia de sânge e și mai mare. Sâmbătă, Ziua Porților Deschise

Au reușit să învingă temutul coronavirus și au decis să dea o mână de ajutor și altora. Este vorba despre zeci de buzoieni care, în ultimele luni, au trecut pragul Centrului  de Transfuzii pentru a dona plasmă hiperimună utilizată în cazul bolnavilor COVID-19 în stare critică. Până astăzi, 28 octombrie, 100 de persoane care au fost confirmate cu coronavirus dar au învins boala au donat plasmă.

”În această dimineață am recoltat plasmă de la cel de -al 100-lea donator. Este meritul buzoienilor că Buzăul este pe primul loc la nivel național. Îi rugăm să vină în continuare la donare. Este nevoie în toată țara și noi distribuit plasmă, acolo unde este nevoie, dar și pentru pacienții din Buzău. Cea mai solicitată grupă de sânge este A pozitiv. Îi așteptăm pe buzoieni la donarea și de sânge. Acolo e nevoia și mai mare. Sâmbătă, 31 octombrie, avem Ziua Porților Deschise și sperăm să avem același număr mare de donatori ca în ultimele luni”, a spus Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Buzăul, fruntaș la donarea de plasmă

La Buzău, 2 944 de persoane dintr-un total de 3 670 bolnavi COVID de la debutul pandemiei s-au vindecat. Dintre acestea,100 au donat plasmă, unii dintre ei fiind la a treia și chiar la a patra donare. O cifră care, anunță președintele Consiliului județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, plasează Buzăul pe primul loc la nivel național într-un clasament al numărului de donatori.

Reprezentanții Centrului de Transfuzii speră ca trendul din ultimele săptămâni să se mențină iar numărul donatorilor să crească.

Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău a primit în această primăvară un aparat modern de plasmafereză, dat în folosință gratuită pe o perioadă de 12 luni Consiliului Județean Buzău de o societate din domeniul medical. La Buzău, prima prelevare de plasmă hiperimună s-a înregistrat în luna mai. De atunci, numărul donatorilor a ajuns la 95.