Actualitate SĂNĂTATE

Buzăul a depășit pragul de 100.000 de vaccinuri anti-COVID administrate. Dr.Scîntei: ”În acest week-end, Buzăul a excelat”

După o perioadă în care campania de vaccinare a stagnat, iar la centre se prezentau tot mai puține persoane, acțiunea de imunizare a populației înregistrează un nou avânt. Mii de buzoieni s-au vaccinat anti-coronavirus, în week-end, numărul prezentărilor în centrele de vaccinare fiind cu mult mai mare decât în orice alt sfârșit de săptămână.

”A mers foarte, foarte bine. S-au vaccinat în fiecare centru ca într-o zi normală, pentru că întotdeauna în week-end vaccinările scădeau un pic. De această dată, nu s-a mai întâmplat treaba asta. A mers foart bine la centrul de vaccinare drive-thru. Şi celelalte centre au vaccinat în aşa fel încât toată lumea dimineaţă ne întreabă la ce oră sosesc alte vaccinuri. Noi, întotdeauna, dăm nişte doze suplimentare în centru tocmai pentru a lucra cu ele la persoane care se adresează într-un număr pe care nu îl putem anticipa foarte corect şi acele zone de rezervă, cum le spunem noi, s-au epuizat, ceea ce înseamnă că lucrurile au mers foarte bine, mai bine decât ne-am aşteptat”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la Direcția de Sănătate Publică Buzau.

La Buzău, s-au administrat până acum 100 de mii 822 de doze de vaccin. Peste 60 mii 500 de buzoieni au primit o primă doză, iar restul de circa 40 de mii 200 au imunizare completă.

”Probabil că lumea a înţeles că este singura soluţie de a depăşi situația în care ne aflăm. Relaxarea măsurilor s-a perceput deja, ne-a oferit ideea că se pot elimina total măsurile restrictive cu o anumită condiţie: vaccinarea a cât mai multor persoane într-o perioadă cât mai scurtă. În acest weekend, chiar am excelat. Sunt tare bucuroasă şi sper să meargă aşa în continuare. Dacă în timpul săptămânii se vaccinau în jur de 1100-1200 pe zi, sâmbăta şi duminica erau 600-700 vaccinaţi. Deci, acum au fost peste aproape 2000. În acest moment, toate centrele mai au doze, însă nu atât încât să le asigure protecţia persoanelor care se pot prezenta astăzi, dar vor primi. Cel mai târziu, la ora 13.00, toate centrele vor avea stocuri noi de vaccin”, a mai declarat dr.Scîntei

Cele mai multe doze administrate au fost cele din serul de la Pfizer, apoi de la AstraZeneca și, în final, de la Moderna, cu acest vaccin fiind imunizați circa 5400 de buzoieni. Totodată, 65 de buzoieni s-au vaccinat până acum cu vaccinul de la Johnson&Jonhson.